Ontsnapte terroristen Brussel hebben zorgwekkende banden met georganiseerde misdaad

Geen categoriemrt 17 2016, 10:00
Radicaliseert de onderwereld?
De terroristen die afgelopen dinsdag ontsnapten toen de Belgische politie hun schuilplaats binnenviel, zijn zware gangsters met sterke banden in de onderwereld. Dinsdag viel de politie in Brussel een appartement binnen, denkend dat het leeg zou zijn. Er bleken echter drie zwaarbewapende terroristen te schuilen in het pand, en de agenten werden onmiddellijk beschoten.
Uiteindelijk wisten twee terroristen te ontsnappen via het dak, een derde werd door de politie neergeschoten. Nu blijkt dat het gaat om een tot voor kort volledig onbekende terreurcel, met sterke onderwereldbanden. De broers Khalid en Ibrahim E.B. zijn meerdere malen veroordeeld voor zware misdrijven. Khalid kreeg vijf jaar cel voor een reeks autodiefstallen, en Ibrahim maakte het nog bonter – hij overviel wisselkantoren en schoot in 2010 met een kalasjnikov op de politie. Ook dinsdag schoten de broers vanuit hun vluchtauto op de achtervolgende politieauto's.
De broers stonden dus bekend als zware criminelen, maar het was niet bekend dat zij zich bezighielden met het ISIS-gedachtengoed. Toch werd in het appartement een ISIS-vlag en een boek over het salafisme gevonden. Ook lagen er geweren en duizenden kogels. Daarnaast was er een schat aan versleutelde informatie aanwezig, die goed van pas zal komen voor de inlichtingendiensten.
De ontdekking van de terreurcel roept vragen op. Zijn Khalid en Ibrahim de enige onderwereldfiguren met ISIS-sympathieën, of is dit een fenomeen dat meer voorkomt? Als dat namelijk zo is, is dat grote reden tot zorg. De onderwereldbanden zouden gebruikt kunnen worden om terroristisch geld wit te wassen, en om aan wapens te komen. Het is daarom extreem belangrijk dat de veiligheidsdiensten dit tot de bodem uitzoeken. Bovendien moeten de twee ontsnapte broers zo snel mogelijk worden gepakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten