Ook Van Lanschot doet mee met graaicultuur: topbestuurders krijgen een enorme loonsverhoging

Ook Van Lanschot doet mee met graaicultuur: topbestuurders krijgen een enorme loonsverhoging

Lekker hoor.

Uit stukken voor de komende aandeelhoudersvergadering van Van Lanschot Kempen blijkt dat topman Karl Guha dit jaar een salarisverhoging krijgt van maar liefst 20 procent. Daardoor komt hij dit jaar uit op 1,5 miljoen euro. Om dat in perspectief te plaatsen: dat komt neer op 125.000 euro per maand. Of 28.846 euro per week. Of 4,120 euro per dag. Zeven dagen per week. 365 dagen per jaar.

De andere drie bestuurders van de bank gaan er zo'n 25 procent op vooruit. Daardoor gaan zij meer dan een miljoen euro verdienen. Dát komt neer op 83.333 euro per maand. Of 19.230 euro per week. Of 2.739 euro per dag. Zeven dagen per week. 365 dagen per jaar.

Het excuus van Van Lanschot Kempen? Deze beloningen zouden vergelijkbaar zijn met die van topmensen bij vergelijkbare bedrijven. Maar dat klopt niet. Zoals de Volkskrant uitlegt:

Al deze multinationals zijn genoteerd in de eredivisie van de beurs, de AEX. Van Lanschot Kempen behoort als small cap tot de kleinste beursgenoteerde bedrijven. Ook op andere terreinen zijn de verschillen groot. Zo heeft DSM meer dan 20 duizend werknemers, tegen 1.685 bij Van Lanschot Kempen. De Bossche bank heeft een balanstotaal van 14,7 miljard euro. Bij ING is dat 846 miljard euro. ING trok onlangs vanwege grote ophef het plan in om de beloning van topman Ralph Hamers met 50 procent te verhogen, tot 3 miljoen euro.

Die redenering slaat dus nergens op, maar dan zijn we er nog niet. Volgens de Code Banken moeten financiële instellingen namelijk rekening houden met het 'maatschappelijk draagvlak' voor financiële beloningen van bestuurders. Uit niets blijkt dat dit daadwerkelijk gedaan is door Van Lanschot.

Kortom, Van Lanschot Kempen is de zoveelste bank geleid door graaiers pur sang. De crisis van 2008 werd veroorzaakt door onverantwoordelijke bankiers. Zij namen ons allemaal met zich mee de ellende in. Maar in plaats van pas op de plaats te maken zijn ze alleen maar onverantwoordelijker en arroganter geworden. Triest.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties