Oostenrijk houdt grenzen EU-landen Hongarije en Slovenië dicht wegens terugkerende IS-strijders

Oostenrijk houdt grenzen EU-landen Hongarije en Slovenië dicht wegens terugkerende IS-strijders

Oostenrijk houdt de grens met Slovenië en Hongarije, beide EU-landen, langer dicht. Dit vanwege terugkerende IS-strijders en hoge aantallen illegale migranten vanuit Irak en Syrië. Dat meldt de NRC.

Oostenrijk zou eigenlijk op 11 mei stoppen met controles aan de binnengrenzen van de EU maar gaf aan dit toch te zullen verlengen. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl is er sprake van een terrorismedreiging. Hij doelt hiermee op de val van het IS-kalifaat in Irak en Syrië, waardoor IS-strijders nu weer terug zouden kunnen keren naar Europa.

De Europese Commissie in Brussel vindt dat controles aan binnengrenzen alleen in het uiterste geval plaats zouden mogen vinden maar achtte dit in 2015, toen de migratiecrisis op z'n hoogtepunt was, geoorloofd. Of dat nu nog zo is, valt sterk te betwijfelen. Mede door het bericht van Frontex (die de Europese grens- en kustwacht omvat) waar werd verteld dat het aantal illegale migranten op het laagste niveau in vijf jaar tijd lag, kon de mening van Brussel wel eens zijn veranderd.

De Oostenrijkers nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere en gaan af op hun boerenverstand. Dit lijkt tot dusver redelijk te hebben gewerkt. Er was qua immigratie een stevige piek in 2015 en 2016 op te merken, waarna het in redelijk tempo weer afneemt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer