Oostenrijk houdt grenzen EU-landen Hongarije en Slovenië dicht wegens terugkerende IS-strijders

Geen categorieapr 07 2019, 16:00
Oostenrijk houdt de grens met Slovenië en Hongarije, beide EU-landen, langer dicht. Dit vanwege terugkerende IS-strijders en hoge aantallen illegale migranten vanuit Irak en Syrië. Dat meldt de NRC.
Oostenrijk zou eigenlijk op 11 mei stoppen met controles aan de binnengrenzen van de EU maar gaf aan dit toch te zullen verlengen. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl is er sprake van een terrorismedreiging. Hij doelt hiermee op de val van het IS-kalifaat in Irak en Syrië, waardoor IS-strijders nu weer terug zouden kunnen keren naar Europa.
De Europese Commissie in Brussel vindt dat controles aan binnengrenzen alleen in het uiterste geval plaats zouden mogen vinden maar achtte dit in 2015, toen de migratiecrisis op z'n hoogtepunt was, geoorloofd. Of dat nu nog zo is, valt sterk te betwijfelen. Mede door het bericht van Frontex (die de Europese grens- en kustwacht omvat) waar werd verteld dat het aantal illegale migranten op het laagste niveau in vijf jaar tijd lag, kon de mening van Brussel wel eens zijn veranderd.
De Oostenrijkers nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere en gaan af op hun boerenverstand. Dit lijkt tot dusver redelijk te hebben gewerkt. Er was qua immigratie een stevige piek in 2015 en 2016 op te merken, waarna het in redelijk tempo weer afneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten