Oostenrijk maakt een ruk naar rechts: coalitie tussen ÖVP en FPÖ is rond

Oostenrijk maakt een ruk naar rechts: coalitie tussen ÖVP en FPÖ is rond

De 'gevreesde' coalitie in Oostenrijk wordt uiteindelijk toch werkelijkheid. Europa kijkt gespannen naar het Alpenland om de coalitie die daar werd gesmeed door de conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ. Die onderhandelingen zijn nu zo goed als afgerond.

Het regeerakkoord is nog niet tot in detail bekendgemaakt, maar wel is al duidelijk dat er een belastinghervorming komt en een veel strenger immigratiebeleid. Op aandringen van de FPÖ wordt het rookverbod geschrapt dat in mei volgend jaar in de horeca van kracht zou worden. Artsen en een aantal vooraanstaande christen-democraten hebben het schrappen van het verbod scherp bekritiseerd.

De afgelopen verkiezingen in Oostenrijk ging voornamelijk over immigratie, integratie, en identiteit. Net zoals in de rest van de Europese Unie waren dit de belangrijkste topics waarover werd gesproken. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom de sociaal-democratische SPÖ het niet geworden is. Ze boden niet de antwoorden voor deze vraagstukken.

De FPÖ wordt door sommige mensen gezien als een fascistische en een neo-nazistische partij. De tijd moet het leren of deze bruine wortels van deze partij nog steeds hoogtij vieren in deze partij, maar wat wel duidelijk is, is dat in Oostenrijk een nieuwe rechtse tijd aanbreekt, waarvan we moeten zien of het resultaten gaat opleveren of niet.

De Europese Unie kijkt met ingehouden adem naar het Alpenland, want als deze combinatie in de regering gaat werken, kan het een voorbeeld zijn voor andere landen en zullen meer mensen geneigd zijn om op rechts-populistische partijen te stemmen en ze een kans te geven. Daarnaast komt Oostenrijk nu in het rijtje samen met Oost-Europese landen die een streng immigratiebeleid nastreven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties