Oostenrijkse bondskanselier bekritiseert Hongaarse premier Viktor Orban

Geen categoriesep 12 2015, 19:00
Bondskanselier Werner Faymann vergelijkt het vluchtelingenbeleid van Hongarije met de rassenwetten van de nazi's.
De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft weinig tot geen respect voor de recente daden en uitspraken van Viktor Orban, de Hongaarse premier. Sterker nog, de Oostenrijkse leider vindt dat Orban een soort van moderne versie van de nazi's is. Elsevier legt uit:
'Vluchtelingen in treinen zetten en ze in het vooruitzicht stellen dat ze ergens anders heen zullen gaan, doet herinneren aan de donkerste tijd van ons continent,' zegt Faymann in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.
'Om mensenrechten te funderen op basis van religie is onaanvaardbaar. Orban voert bewust een beleid van afschrikking,' aldus Faymann.
Een andere reden dat Faymann boos is op Orban is dat de Hongaarse premier het leger wil inzetten om de grens met Servië te bewaken. En dat is niet alles. Hij zegt ook dat 'opstandige migranten' gearresteerd zullen worden.
In Orbans ogen zijn deze maatregelen nodig om te voorkomen dat zijn land overstroomd wordt door vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Net als veel andere Oost-Europese landen kan Hongarije de instroom van asielzoekers eigenlijk niet meer aan. Orban vindt dat bijzonder zorgwekkend, ook al omdat hij ervan overtuigd is dat de meeste 'vluchtelingen' geen asielzoekers zijn, maar avonturiers op zoek naar een beter leven (in financiële zin). Daarom wil hij zelf weinig tot geen vluchtelingen opvangen.
Ook dat is onacceptabel in ogen van bondskanselier Faymann. Hij vindt dat de Europese Unie onwillige Oost-Europese lidstaten desnoods moet dwingen om vluchtelingen op te nemen. "Iedereen die zich aan zijn verantwoordelijkheid onttrekt, moet gestraft worden," zegt hij daarover.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten