Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gaat los op NGO's: "Het zijn mensensmokkelaars"

Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz gaat los op NGO's: "Het zijn mensensmokkelaars"

En ja, eigenlijk klopt dat wel.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz -- die overigens momenteel ook EU-voorzitter is, haha! -- is helemaal klaar met 'hulporganisaties' die hun geld en mankracht gebruiken om illegale immigranten "te redden" uit de Middellandse Zee.

In een interview met krant de Frankfurter Allgemeine zegt Kurz dat het werkelijke doel van de NGO's in kwestie niet is om mensen te redden, "maar om samen met mensensmokkelaars migranten naar Midden-Europa te brengen." Als voorbeeld daarvan noemde hij de Aquarius 2. Dat schip werd gebruikt om massa's migranten te 'redden.' Vervolgens werden die illegalen 'verdeeld' over EU-landen, of die dat nou wilden of niet.

Je kunt zeggen wat je wilt over Kurz, maar hij zorgt er wel degelijk voor dat er een frisse wind door de EU waait. De Hongaarse leider Viktor Orban durft het immigratieprobleem ook te benoemen, maar op de één of andere manier heeft hij wat minder krediet -- zeker bij de internationale pers -- dan Kurz, die over het algemeen (nog?) niet wordt weggezet als een halve dictator. Misschien dat dit later alsnog gebeurt, ja, maar -- aan de andere kant -- is dat niet eens heel waarschijnlijk. Oostenrijk is immers een welvarend, modern, en niet-corrupt EU-land. De rest van de EU wil dat land niet tegen zich in het harnas jagen. Terecht of niet, Hongarije wordt toch gezien als een minder belangrijk broertje. Oostenrijk, daarentegen, is een serieus EU-land.

De vraag is wel of andere EU-leiders Kurz's voorbeeld binnenkort volgen? Met name Angela Merkel zal haar immigratie-koers moeten bijstellen als ze wil voorkomen dat haar partij ten onder gaat bij de eerstvolgende Bondsdagverkiezingen. Daarbij kan ze een voorbeeld nemen aan Kurz.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties