Op deze succesvolle manier pakt het strenge Australië de boten vol asielzoekers aan

Op deze succesvolle manier pakt het strenge Australië de boten vol asielzoekers aan

Hier kan Europa nog wat van leren.

Willen we een écht humaan asielbeleid, dan moeten we voorkomen dat duizenden vluchtelingen met gammele bootjes de oversteek van Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa maken. Dat dringt helaas nog niet tot iedereen door.

We kunnen wat dat betreft nog wel wat leren van Australië. Het land voert al een hele tijd een campagne om migrantenboten tegen te houden en terug te sturen. Uit de Volkskrant van vanochtend:

De Australische premier Tony Abbott heeft dé oplossing voor de 'vreselijke tragedie' op de Middellandse Zee. Hij raadde de EU-lidstaten dinsdag zijn No Way-aanpak aan: alle migrantenboten tegenhouden en terugsturen. Abbott is er trots op, want vrijwel geen migrantenboot weet Australië sinds 2013 nog te bereiken.

Abbott: "De enige manier om de sterfgevallen te stoppen, is de mensenhandel stoppen. De enige manier om de sterfgevallen te stoppen is, in feite, de boten tegenhouden. Daarom is het hoog tijd dat Europa beleid aanneemt dat de mensensmokkel op de Middellandse Zee beëindigt."

Australië houdt niet alleen de boten fysiek tegen, ze proberen nieuwe bootvluchtelingen ook al tegen te houden via filmpjes op internet, zoals deze van de No Way-campagne (vertaald in onder andere Arabisch, Vietnamees en Indonesisch):

Citaat van de Australische generaal Angus Campbell uit de video:

"Deze regels gelden voor iedereen: gezinnen, kinderen zonder begeleiding, hoogopgeleide en geschoolde personen. Er zijn geen uitzonderingen. Geloof de leugens van mensensmokkelaars niet. Deze criminelen zullen uw geld stelen en het leven van u en uw familie in gevaar brengen, voor niets."

Wanneer gaan de Europese landen deze succesvolle Australische aanpak overnemen? Het lijkt me onvermijdelijk als we willen dat er niet nog meer mensen verdrinken op de Middellandse Zee.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer