AIVD waarschuwt: duizenden sympathisanten jihadisme in Nederland

AIVD waarschuwt: duizenden sympathisanten jihadisme in Nederland

Plus: er lopen honderden jihadi's rond in ons land.

De geheime dienst AIVD heeft een nieuw jaarverslag uitgebracht (hier te lezen) waarin iets duidelijker wordt hoeveel jihadi's er eigenlijk zijn in Nederland en hoeveel sympathisanten zij hebben. Kerncitaat uit het jaarverslag:

Hoe groot het aantal jihadisten in Nederland is, is moeilijk te schatten, maar de AIVD gaat ervan uit dat het om enkele honderden gaat en enkele duizenden sympathisanten.

Het komt niet echt als een verrassing voor wie het afgelopen jaar heeft opgelet: tientallen jihadi's demonstreerden op straat vóór ISIS, reisden af naar Syrië en sloten zich aan bij islamitische terreurorganisaties als ISIS en Jabhat al-Nusra. Sommigen bliezen zichzelf op bij zelfmoordaanslagen. De stroom polderjihadi's die de gewapende strijd wil oppakken, raakt voorlopig niet opgedroogd.

Volgens de AIVD zijn er tot eind vorig jaar ongeveer 180 jihadi's naar Syrië afgereisd. 20 van hen zijn omgekomen tijdens de strijd, en 35 zijn weer teruggekomen naar Nederland. Volgens de AIVD blijft het risico op een terreuraanslag groot, omdat jihadi's in Syrië worden getraind en hier aanslagen kunnen plegen of als voorbeeld kunnen dienen voor andere thuisblijfjihadi's (of salafisten, die in Nederland een kweekvijver vormen voor jihadisme) die aanslagen willen plegen.

De AIVD schrijft overigens dat er geen eenduidig beeld van de polderjihadi's bestaat. Het gaat om een heel diverse groep radicale moslims:

Sommigen zijn hoog opgeleid, anderen hebben hun middelbare school niet afgemaakt. En hoewel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond in de meerderheid zijn, zijn er ook Nederlandse bekeerlingen en jihadisten van onder meer Surinaamse, Turkse of Antilliaanse afkomst.

Dat de groep zo divers is maakt het bestrijden ervan er niet makkelijker op. We moeten iedere vorm van jihadisme bestrijden met alle mogelijke middelen die we tot onze beschikking hebben, maar we moeten ook veel meer aandacht besteden aan de duizenden jihadi-sympathisanten die ons land rijk is. Zij steunen de jihadi's, moreel en financieel, en zijn evengoed een ernstige bedreiging voor de democratische rechtsstaat van Nederland.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties