Operatie 'hoe kunnen we belastingbetaler een poot uitdraaien' gaat doorrrr

Geen categoriejul 12 2013, 12:44
PvdA en VVD zijn het in hoofdlijnen eens over een bezuinigingsakkoord van zes miljard.
De NRC bericht vandaag dat PvdA en VVD in grote lijnen akkoord zijn met een bezuinigingsakkoord van rond de zes miljard euro. Natuurlijk moet er in augustus waarschijnlijk nog een beetje aan geschaafd worden, maar in zijn algemeenheid kun je zeggen dat de sociaaldemocraten en sociaaldemocraten light eruit zijn gekomen.
De pijlers van het plan zijn, aldus de NRC:
a) Ministeries moeten met de stofkam door hun uitgaven gaan. Dat houdt dus in: alles dat niet absoluut noodzakelijk is schrappen. In totaal moet dat een besparing opleveren van 700 miljoen euro. Ja, ja. Ik hoor u denken: 'Dat moet toch veel meer kunnen? Er zitten te veel ambtenaren... de overheid is veel te groot en log... daar kan nog veel meer worden weggehaald'. Natuurlijk heeft u daarin gelijk. Het vervelende is alleen dat sociaaldemocraten natuurlijk niet écht willen snoeien in de staat. Ze pakken er de kaasschaaf bij om uitwassen soortemet te beperken, maar dat is het dan wel.
b) De coalitie heft voor 1,2 miljard euro aan extra belasting. 'Dat gebeurt', aldus de NRC, door mensen die hun ontslagvergoeding in een zogenoemde "stamrecht bv" te hebben weggestopt, de mogelijkheid te geven die bv in 2014 in één keer te laten uitbetalen'. Tegen een zogenaamd voordelig belastingtarief, natuurlijk.
c) Door punt b hoopt de coalitie dat de consument / belastingbetaler meer geld te besteden heeft, wat een impuls moet geven aan de nog altijd kwakkelende economie.
d) Ook wordt er geld weggehaald bij de zorg 'door het drukken van de kostenstijgingen bij ziekenhuizen en artsen en het versoberen van medicijnenvergoedingen'. Natuurlijk zouden socialisten geen socialisten zijn als ze daar ook meteen even een verdergaande herverdeling van de welvaart bij ingooien: 'en het inkomensafhankelijker maken van de zorgtoeslag, zodat mensen met hogere inkomens er minder snel voor in aanmerking komen'.
Natuurlijk moet de overheid flink bezuinigen. De staat geeft al decennia veel te veel uit. Als zodanig is het goed dat er in ieder geval een beetje gesneden wordt in de uitgaven.
Toch is er een maar. Als ik naar deze plannen kijk wordt de belastingbetaler - degene die hard werkt - namelijk weer eens extra hard gepakt. Mensen met een lager inkomen - vaak omdat ze gewoon niet serieus bezig zijn met hun werk - of een uitkering blijven dezelfde voordeeltjes behouden (of zelfs meer), terwijl mensen die de staatskas moeten spekken er financieel wéér op achteruit gaan.
Met andere woorden, het is wéér de achterban van de VVD die moet inleveren, terwijl die van de PvdA ontzien wordt. Hoe kunnen Zijlstra en co. daar in vredesnaam iedere keer intrappen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten