image1

Opgelicht: crosstrainer overschat calorieverbruik met liefst 42%

Geen categorieapr 24 2019, 9:28
Net gezien op je loopband dat je 500 calorieën hebt verbrand en zit je nu lekker te snacken terwijl je dit leest? Gooi dat junkfood maar weer weg want jouw toestel heeft je mooi liggen gehad. Je hebt waarschijnlijk maar twee derde van het aangeduide aantal calorieën verbrand. Wil dat zeggen dat zelfs mijn fitnesstoestel fake nieuws verspreidt? Inderdaad, jouw toestel is voor geen meter te vertrouwen. Buitengooien dus? Jawel, toch als je tevreden bent over je lichaam en indien niet, gewoon anders trainen!
Domper voor al die sportievelingen die nauwkeurig calorieën meten en tellen, en er hun maaltijd achteraf op afstellen. Eerst even op de crosstrainer waarop je afleest dat er 400 calorieën zijn verbrand, nadien geeft de fitnesstracker nog eens 400 aan. Dat wil zeggen dat er nu voor 800 calorieën mag gesmikkeld worden. Heb je al gemerkt dat er toch nog vet bijkomt? Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat fitnesstrackers het calorieverbruik flink overschatten. En dat vooral bij het wandelen. De foutenmarge bij de deelnemers liep op tot 50%. Als jij na een flinke wandeling leest dat je 300 calorieën hebt verbrand, kunnen het er ook 200 zijn.
Ook crosstrainers kunnen het calorieverbruik flink overschatten, met liefst 42 procent. “Crosstrainers bieden cardiovasculaire oefeningen op basis van ovale bewegingen. Deze beweging is vergelijkbaar met die van een traditionele fiets maar je zet veel meer spiergroepen aan het werk”, zegt Stephan Lindner van FITFORBEACH. Net zoals de meeste andere toestellen gebruiken ze je gewicht en leeftijd om je calorieverbranding te schatten, terwijl je geslacht, lengte, vetpercentage en fitnessniveau ook in rekening moeten genomen worden. Vandaar dus de grote foutenmarge

Wat dan wel?

Nu je dit weet, zinkt de moed je waarschijnlijk al in de schoenen. Je loopband glimt en jouw bierbuik ook. Wat dan wel doen om nog snel van die overtollige kilo’s af te geraken? Blijven trainen, jawel, ook op die loopband maar gooi het even over een andere boeg.
Begin niet als een losgeslagen freak dagelijks een uur te lopen want dat heeft alleen maar het omgekeerde effect: omdat je lichaam na een paar dagen weet wat er gaat komen, gaat het net heel spaarzaam om met energie waardoor je geen energie verbrandt. Het is trouwens ongelooflijk saai. Wissel wat af met intervaltraining, dat wil zeggen sprintjes lopen en dan even rusten.

Doe wat je graag doet

Zoek een sport die je leuk vindt anders hou je het toch niet vol. Misschien heb je veel stress van je werk en zit je vol agressie als je ’s avonds thuis komt. Dan is een bokszak echt iets voor jou. Plak er het hoofd van een of andere zeikerd op (je baas bijvoorbeeld) en de calorieën zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder meetinstrument. “Een bokszak is ideaal voor mensen met een drukke levensstijl of voor zij die niet graag naar een sportschool gaan maar wel hun bokstechniek willen verbeteren”, gaat Lindner verder.
“Er zijn verschillende bokszakken voor verschillende disciplines. Zo zijn er zakken die worden gebruikt om alleen mee te boksen, andere om te kickboksen en weer andere voor Muay Thai. Afhankelijk van het type vechtsport dat je beoefent, moet de zak een bepaalde stevigheid en lengte hebben.”

Verwacht niet te veel

Ik weet wel dat jij gaat voor een Instagramlijf maar maak dat je eigen lichaam niet wijs bij het eerste gesprek. Ok, er moet twintig kilogram af maar dat hoeft niet onmiddellijk. Begin met de eerste vijf kilo en bepaal hoelang je daarover wil doen. Zijn de eerste kilo’s eraf, bepaal dan je doelstelling voor de volgende vijf kilo. Het zal op die manier gemakkelijker zijn om er in totaal twintig te verliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten