Ophitsing in Duitsland: er was geen rechts-radicale 'jacht' op buitenlanders

Geen categoriesep 07 2018, 16:00
Chemnitz heeft nogal wat reuring veroorzaakt de afgelopen tijd. Het Duitse plaatsje was even het toneel van de archetypische strijd tussen radicaal-rechts en radicaal-links. Voer voor politieke discussies over immigratie, cultuur en identiteit. Maar waarom was dit eigenlijk zo?

In Chemnitz werd in de nacht van 25 op 26 augustus een 35-jarige Duitser doodgestoken. Daarvoor zijn twee verdachten opgepakt, een Irakees en een Syriër. Verontruste burgers en rechts-radicale jongeren gingen daarna keer op keer de straat op uit protest tegen de komst van asielzoekers naar Duitsland.

Rechts-radicalen zouden een 'jacht' hebben geopend op buitenlanders en dat werd ook zo geschetst in de media. Nu blijkt het dat het helemaal niet waar is. Het schijnt dat iemand valse informatie heeft verspreid met het doel om de boel op te hitsen. Er is geen klopjacht geweest.
Dit neemt niet weg dat er heel veel neonazi's aanwezig waren bij de protesten en dat dat an sich zeer kwalijk is, maar het is ook goed om te zien dat er neutraliteit wordt gezocht in de berichtgeving. Vaak gelden er bij rechts-radicalen andere mediaregels dan bij links-radicalen. De laatstgenoemden hebben een bepaalde gun factor, als je kijkt naar de media. Terwijl zij net zo radicaal zijn als die rechtsextremisten, misschien nog wel erger.
https://twitter.com/AZeckenbiss/status/1033790392037199873
Niet iedereen is blij met deze gezonde scepsis, want linkse partijen en politici suggereren dat alles gebagatelliseerd wordt. Onzin natuurlijk, maar als het een onderdeel kan zijn voor de politieke strategie, zijn politici niet moeilijk in het verdraaien van de waarheid.

De opmerkingen van Maaßen zijn bij de linkse politieke partijen slecht gevallen. "We hebben foto's gezien, getuigen gehoord", zei Bondsdagvicevoorzitter Oppermann (SPD) tegen Deutschlandfunk. "We hebben gezien dat mensen openlijk de Hitlergroet brachten."

Behalve de SPD willen ook de Groenen dat Maaßen met bewijzen komt. "Met zijn ongedetailleerde uitspraken, wekt hij de indruk dat hij de gebeurtenissen in Chemnitz wil bagatelliseren en de aandacht wil afleiden van het probleem van het rechts-extremisme." Die Linke eist zonder meer dat Maaßen wordt ontslagen.

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten