Opmerkelijk: Vertrouwen in de Kerk en de Pers het laagst en vertrouwen in de politiek en EU gestegen

Opmerkelijk: Vertrouwen in de Kerk en de Pers het laagst en vertrouwen in de politiek en EU gestegen

Het CBS heeft weer onderzoek gedaan naar het vertrouwen van Nederlanders in de Nederlandse instituties. Over het algemeen is het vertrouwen, in vergelijking met vorig jaar, in alles gestegen. De enige institutie waarin het vertrouwen gedaald is, is het leger. Dat kunnen we onderhand niet meer opmerkelijk vinden. Wat wel opmerkelijk is, is het vertrouwen in de politiek, want dat is in een jaar met vier procent gestegen.

Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

Vertrouwen CBS

We krijgen dan vaak te horen dat het vertrouwen zo laag is in de politiek en de Europese Unie, maar die twee instituties zijn in een jaar wel het meest sterk gestegen. Zeker de EU, met 7,1 punten. Dit betekent niet gelijk dat Nederland een eurofiel landje is geworden, want het is nog steeds zeer laag, maar het betekent wel dat het geroep over doem en verderf over de politiek en de Europese Unie niet meer mensen heeft overtuigd. Al is er natuurlijk een verschil in demografie:

ongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio's, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent).

Het zou natuurlijk grappig zijn en interessant, om die verschillen tussen de Randstad en de rest van het land te onderzoeken, want ik heb soms het idee dat die Randstedelingen een heel ander beeld hebben dan de rest van het land.

Dat de Pers zo weinig vertrouwt wordt, dat wisten we al langer. Dat heeft de Pers dan ook vooral aan zichzelf te danken. Het is wel erg triest dat in een democratie de Pers zo gewantrouwd wordt, want juist deze institutie is zeer belangrijk voor het functioneren van een democratie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties