Oppositie is klaar met schimmigheid Dijsselbloem over nieuwe naheffingen uit Brussel

Geen categorieapr 30 2015, 12:00
Ze raken hun geduld kwijt.
Nederland moet nog eens 200 miljoen euro aan naheffingen betalen aan de Europese Unie, want de 642 miljoen euro die we eerder betaalden was niet genoeg. Ook over de jaren 2011 en 2012 is de omvang van de economie groter gebleken na een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dus dat betekent dat er meer moet worden afgeroomd.
En er zit nog een derde naheffing aan te komen: ook over de jaren 2013 en 2014 zal waarschijnlijk blijken dat de omvang van de economie groter is dan eerdere berekeningen. Terecht stelt de oppositie de vraag waarom de cijfers met terugwerkende kracht worden bijgesteld. Kerncitaat uit De Telegraaf van vanochtend:
De Kamer is volledig verrast door het slechte nieuws, dat Dijsselbloem gisteren in een kattebelletje aan het parlement meldde. Toch is er geen sprake van dat de rekening niet betaald zal worden. De coalitie van VVD en PvdA en gedoger D66 maken zich drukker over de ondoorzichtige berekeningswijze van de EU-afdracht, waar de naheffing uit voort zou komen.
Oppositiepartijen CDA, SP en PVV zijn kritischer. Het CDA wil dat Dijsselbloem zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Kamerlid Omtzigt wijst erop dat de PvdA'er eind vorig jaar pijlsnel 642 miljoen overmaakte, maar dat de toedracht van de naheffing duister is. "Het is niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU", zegt de CDA'er.
Het kabinet wil al maandenlang geen openheid geven over de eerste naheffing van 642 miljoen; De Telegraaf is zelfs een procedure in Europa begonnen om duidelijkheid te krijgen (nadat minister Dijsselbloem schimmig bleef doen). Het wordt tijd dat zowel Dijsselbloem als het hele kabinet transparanter worden. Dit is al het zoveelste onderwerp waarbij het kabinet geheimzinnigheid betracht.
Niet alles kan onder het tapijt worden geschoven, en zeker dit niet. Hallo, het gaat om honderden miljoenen euro's belastinggeld die zo over de schutting wordt gegooid, hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten