Oud-Brexit minister Dominic Raab pakt Theresa May aan: 'Loop weg van het roofgedrag van de donkere machten in Brussel!'

Geen categorienov 18 2018, 16:00
Dat hakt er goed in.
De voormalige minister van Brexit, Dominic Raab, heeft vandaag op schitterende wijze de aanval geopend op de falende premier Theresa May. In een interview met The Sunday Times zegt Raab dat May meer politieke moed dient te tonen. Daar voegt hij aan toe dat het Verenigd Koninkrijk niet zo "bang voor haar eigen schaduw zou lijken" als hij de baas van de Brexit-onderhandelingen was.
Met andere woorden, hij vertelt Britten dat het beter voor hen zou zijn als hij premier was. En niet May.
Ook zegt Raab dat het beter is om weg te lopen van de onderhandelingstafel dan om je te onderwerpen aan het "roofgedrag" van "de donkere machten" in Brussel. Daarbij vergelijkt hij de Europese Commissie met een gewelddadige echtgenoot. Geen misselijke vergelijking, maar vanuit het Britse perspectief ook niet meer dan terecht.
Het is zeer wel mogelijk dat het binnenkort einde oefening is voor May. Er zijn namelijk maar liefst zeven Tory-prominenten die een gooi naar het leiderschap voorbereiden. Het gaat daarbij naast Raab om Boris Johnson, Amber Rudd, Sajid Javid, Jeremy Hunt, David Davis en Penny Mordaunt. Dat zijn stuk voor stuk Conservatieve grootheden met flink wat macht en inspraak. Zij hebben alle zeven al parlementariërs geïdentificeerd die hen zullen steunen.
Oh, en dan zijn we er nog niet. Vijf prominente Brexiteers zullen met elkaar om tafel gaan zitten -- het gaat dan om minister Michael Gove, Andrea Leadsom, Liam Fox, Chris Gayling en Penny Mordaunt -- om samen een alternatief Brexitplan te ontwikkelen. Dat is dus een plan dat de strijd moet aangaan met het voorstel van May.
Tenslotte zullen zelfs ministers die May nog wél steunen haar laten weten dat ze het plan moet heronderhandelen omdat het huidige voorstel van zijn lang-zal-die-leven niet door het Lagerhuis komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten