Oud-directeur Bijlmerbajes veegt vloer aan met Joris Demmink

Geen categoriemrt 14 2014, 20:29
Volgens Jacques van Huet wist men in de jaren 90 al dat Demmink van kleine jongetjes hield.
Vandaag was weer een zittingsdag in de rechtszaak tegen Joris Demmink, de oud secretaris-generaal van Justitie die beschuldigd wordt van kindermisbruik. De informatie die vandaag met ons gedeeld werd liet er niet om. Zie hier een NOS-artikel over de getuigenverklaring van Jacques van Huet, oud-directeur van de Bijlmerbajes en tot 2005 in dienst van Justitie.

Een ambtenaar van de afdeling organisatie en informatisering vertelde Van Huet dat Demmink via een Haagse pooier contacten had met jonge jongens. "Maar hij bagatelliseerde het ook en zei dat er netjes voor betaald werd", zei Van Huet.

Een collega van Van Huet vertelde hem dat Demmink maar wat graag naar internationale aangelegenheden ging. Anders dan de rest van de delegatie reist hij, aldus Van Huet, "de dienstauto. Later bleek dat hij na de vergadering naar de Pinokkiobar ging."
De gemiddelde lezer zal die naam niets zeggen, maar mensen met kennis van de materie weten beter. De Pinokkiobar in Praag stond er in de jaren negentig van de vorige eeuw namelijk om bekend dat er minderjarige jongels werkten als prostituée. Demmink heeft in alle toonaarden ontkend dat hij ooit in de bar is geweest, maar volgens Van Huet is dat dus onzin.
Aangezien Van Huet niet zomaar iemand is - het is iemand met een goede reputatie in de wereld van justitie, zo was hij bijvoorbeeld voorzitter van de vereniging van gevangenisdirecteuren - kunnen het Openbaar Ministerie en de rechter zijn verklaring niet zomaar naast zich neerleggen. 
Logischerwijs werd hem de vraag gesteld waarom hij dit soort informatie niet eerder, officieel, heeft gedeeld met zijn superieuren. Van Huets antwoord liegt er niet om:
Met andere woorden, Van Huet vreesde dat zijn leven vroegtijdig zou worden beëindigd als er iets aan had gedaan (hoewel andere toehoorders zeggen dat Haenen die uitspraak verkeerd interpreteerde). Hoe dan ook, blijkbaar staan de zaken er nu anders voor waardoor hij het lef wél heeft om zich erover uit te spreken.
De meeste getuigenverklaringen (niet allemaal, rijksambtenaar Storm van 's-Gravesande ontkende namelijk dat ze andere medewerkers van Justitie het één en ander had verteld over Demminks seksleven) schetsen onderhand een bijzonder angstaanjagend beeld van de mogelijke bezigheden van de oud-secretaris generaal. Zéker aangezien het nu niet langer om 'roddels' gaan, maar om officiële getuigenverklaringen van mensen die onder ede staan.
Tijdens de komende zittingsdagen zal er ongetwijfeld nog veel meer informatie worden gedeeld over de handel en wandel van Joris Demmink. We kunnen nu in ieder geval al concluderen dat er genoeg reden moet zijn voor het Openbaar Ministerie om een grootschalig onderzoek te starten en hem, bij voldoende bewijs, te vervolgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten