Oud-fractieleider Mat Herben: 'Mark Rutte wordt beïnvloed door links gedachtegoed'

Oud-fractieleider Mat Herben: 'Mark Rutte wordt beïnvloed door links gedachtegoed'

Mat Herben, oud-fractieleider van de LPF en voormalig ambtenaar van het ministerie van Defensie, heeft harde woorden geuit over Mark Rutte en het Kabinetsbeleid omtrent ons leger en het ministerie van Defensie. Volgens Herben zet Rutte de prioriteiten verkeerd en laat hij zich te veel leiden door links gedachtegoed.

‘Defensie heeft zichzelf in de afgelopen jaren echt opgevreten. Materieel op de Nederlandse vliegvelden helemaal uit elkaar gehaald om F16’s in het buitenland in de lucht te houden. Marinepersoneel mee laten doen met operaties van de landmacht vanwege personeelstekort. Het was puur kannibalisme en roofbouw op mens en materieel.’

‘We moeten ophouden met de overdreven aandacht voor het handhaven van de internationale rechtsorde. Defensie moet zich eerst richten op waar ze voor is, en dat is bescherming van ons grondgebied en dat van onze NAVO-bondgenoten. Want op dit moment fungeert defensie als een verlengde arm van Ontwikkelingssamenwerking. We kunnen wel deelnemen, maar voor maximaal twee jaar. Zo’n tienjarige missie als in Afghanistan kan defensie gewoon niet aan.’

Herben heeft in dit geval natuurlijk gewoon gelijk. Het is een van de kerntaken van de overheid en het leger: het beschermen van het eigen grondgebied. De samenleving kan niet goed functioneren als de grenzen van het land niet goed genoeg bewaakt kunnen worden. Laten we ook eerlijk zijn, door de duurzame verwaarlozing van het ministerie van Defensie en ons leger, zal het nog lang duren voordat er fundamentele positieve veranderingen zijn bewerkstelligd.

‘Door het arbeidstekort worden mensen tijdens hun dienstverband van zes jaar soms wel zeven keer uitgezonden. Dat is ondragelijk. En als mensen na hun uitzending terugkomen, worden ze beloond met het feit dat hun baan door bezuinigingen op de tocht staat. Ook zijn ze wéér een halfjaar van huis doordat ze een trainingscircuit ingaan om vaardigheden op te vijzelen die ze op missie niet hebben geoefend. Banen aan de top zijn dun gezaaid, dus het is echt vechten voor een goede positie aan de top.’

Zeker, als er één ministerie is dat niet goed functioneert door onregelmatig beleid en bezuinigingen, dan is het wel het ministerie van Defensie. Het is een traditionele ministerie dat loyaal is en niet zomaar uiteenvalt, maar onder de oppervlakte kan het sterk corroderen en daardoor slecht functioneren. Het is een soort kikker dat in het water blijft zitten, ook al warmt het water langzaam op. Daarom moet er ook zuinig omgegaan worden met dit ministerie, zeker in de toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties