Oud-premier Ruud Lubbers (CDA): 'We moeten per jaar 25.000 vluchtelingen opnemen tegen vergrijzing'

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA): 'We moeten per jaar 25.000 vluchtelingen opnemen tegen vergrijzing'

Zo zegt de ene CDA'er vaak goede dingen, kijk maar naar Pieter Omtzigt, en de andere CDA'er gaat totaal de verkeerde kant op. Dit keer is het Ruud Lubbers die in een interview uitlegt dat Nederland per jaar 25.000 vluchtelingen moet opnemen om de vergrijzing tegen te gaan.

In het NRC pleit hij deze maatregel bij de onderhandelingspartijen voor het komende middenkabinet van Rutte III. Lubbers geeft aan dat we nieuwe frisse krachten nodig hebben om de arbeidsmarkt levend te houden en te kunnen voorzien van de vraag en aanbod. Hij geeft het voorbeeld van de arbeidsmigranten in de jaren '50 waardoor Nederland de wederopbouw mede aan te danken heeft, of schijnt te hebben.

Lubbers stelt dan wel de eis dat de vluchtelingen hun eigen brood moeten kunnen verdienen en goed integreren. Nou Lubbers, dat is dan wel weer heel goed van je, denk ik. Alle gekheid op een stokje, deze situatie kan natuurlijk helemaal niet vergeleken worden met de wederopbouw van de jaren '50. Om dat daadwerkelijk te suggereren vergt wel een sterk staaltje fantasievermogen.

Integratie op deze manier zo maar afdoen als een klein obstakeltje is ook een flinke scheut van naïviteit. Integratie is een complex proces dat niet alleen maar te maken heeft met aan de wet houden en je eigen boterham verdienen. Het zal een sociale fractuur veroorzaken binnen de samenleving en ik begrijp niet hoe mensen daar zo makkelijk over doen.

Daarnaast het aantal. 25.000 vluchtelingen. Binnen vier jaar honderdduizend. Er is al geen draagvlak voor een kleiner aantal, waar heeft hij dan het idee vandaan dat dit aantal geen problemen gaat opleveren?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties