Oud-VVD'er Boekestijn gaat totaal door het lint: 'FvD-leden moeten muiten tegen Baudet!'

Geen categoriedec 06 2017, 19:00
Ach Arend Jan, wat is dit toch eeuwig zonde.
Er was een tijd dat ik aardig wat respect had voor Arend Jan Boekestijn. Als één van de weinigen binnen de VVD stond hij een echt liberale koers voor, iets wat je tegenwoordig onder Mark Rutte - die zijn eigen moeder nog zou verkopen om zijn kantoor in het Torentje te houden - je niet meer kunt voorstellen.
Helaas is ook deze VVD-coryfee langzaam maar zeker op het pad terechtgekomen dat zijn oud-partijgenoten ook en masse volgen, en dat heeft alles met de bizar sterke én snelle opkomst van Forum voor Democratie te maken. 22 september 2016: dat was de dag waarop Forum voor Democratie - tot die tijd een denktank, ook pas opgericht in 2015 - officieel als politieke partij werd opgezet. Die partij werd al snel een fractie met twee zetels na de Tweede Kamerverkiezingen van maart, en sindsdien zijn Baudet en Hiddema niet te stoppen in de peilingen. Wat dat betreft start Boekestijn zijn nieuwe stuk dan ook met een correcte analyse:

"De opmars van de nieuwe politieke partij Forum voor Democratie zet zich voort. Het was al vreselijk knap dat de partij twee zetels in de Tweede Kamer wist te veroveren maar inmiddels telt de partij in de laatste polls evenveel zetels als het CDA. Veertien zetels!"

Maak echter niet de vergissing te denken dat de oud-VVD'er hier zijn bewondering voor Baudet uitspreekt. Hoewel die bewondering terecht zou zijn, slaat het artikel al meteen om qua toon in de volgende alinea's. Het komt erop neer dat Boekestijn zich afvraagt hoezo Baudet het voor elkaar krijgt om zoveel 'onzin' uit te kramen, en vooral hoe zijn achterban dat allemaal slikt.
Hierbij richt hij zich voornamelijk op de afkeer van Baudet voor de Europese Unie. Als overtuigd eurofiel heeft Boekestijn uiteraard een heel andere lezing op dat gebied, wat natuurlijk mag: zonder meningsverschillen geen debat. Helaas vergeet hij dat laatste punt finaal, en vindt hij deze ene mening zó afgrijselijk dat het - aldus hem dan - tijd is "dat Baudets achterban gaat muiten". Dat FvD misschien juíst zo populair is vanwege dat soort standpunten, gaat hem natuurlijk totaal voorbij.
Eigenlijk is het gewoon triest. Dit hele betoog - als je het überhaupt zo kunt noemen - raakt kan noch wal, iets wat niet het geval zou moeten zijn bij zo'n ervaren en toch nog steeds gewaardeerde columnist. Ik geloof met alle plezier van de wereld dat hij nog steeds veel in zich heeft, maar die 'zware obsessie Thierry Baudet' - zoals mijn collega Michael van der Galien het al eens terecht noemde - begint zijn geloofwaardigheid ernstig aan te tasten.
Je bent allang geen Kamerlid meer voor de VVD, Arend Jan. Doe jezelf dan ook een plezier, en houd op met deze sneue pogingen om de belangen van je voormalige partij te behartigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten