Ouderen willen helemaal geen vuurwerkverbod

Ouderen willen helemaal geen vuurwerkverbod

Het moest maar eens afgelopen zijn met de vuurwerkverbodfetisjisten.

Dit jaar krijgen we voor het eerst te maken met het fenomeen van de vuurwerkvrije zones. Dat zijn zones waar tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken. Het plaatselijke verbod is totaal niet te handen volgens de politie, maar leer mij politici kennen.

Politici, of ze nou links of 'rechts' zijn, willen gewoon een verbod op consumentenvuurwerk, of het nou te handhaven is of niet. Wat denken de beleidsmakers eigenlijk? Dat politie-agenten een hele avond gaan posten in de buurt van zo'n zone om te kijken of niemand een rotje afsteekt? Laat me niet lachen.

Gelukkig komen de gewone Nederlanders langzaam maar zeker in actie tegen het belachelijke idee van vuurwerkvrije zones. Zo willen ouderen helemaal niet dat er geen vuurwerk meer mag worden worden ingesteld rond ouderentehuizen.

Politici kunnen wel denken dat ouderen geen zin hebben in mooi consumentenvuurwerk en een paar rotjes, maar dat is to-ta-le onzin volgens een woordvoerder van een brancheorganisatie voor zorgondernemers.

De woordvoerder zegt: "Probeer niet alles voor ouderen te regelen. Laat ze zoveel mogelijk de kwaliteit van het leven behouden dat ze altijd al hadden." Kortom, daar hoort gewoon vuurwerk bij:

Volgens de woordvoerster is vuurwerkoverlast rond verpleeg- en verzorgingshuizen nooit "een ding" geweest. Toch stelden afgelopen weken verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones in rond deze instellingen, met het idee ouderen daar een plezier mee te doen.

Volgens ActiZ is dat niet het geval. "Veel mensen op leeftijd genieten juist van de pracht en praal en zitten bij het afsteken van vuurwerk voor de ramen. Ze zijn blij dat er een beetje reuring is," aldus de woordvoerster.

Natuurlijk zijn niet alle ouderen blij met vuurwerk. Die heb je altijd. Er zijn ook mensen die vinden dat vuurwerk geldverspilling is. Of slecht voor het milieu. Maar die kleine minderheid mag niet voor de rest van Nederland bepalen wat er moet gebeuren tijdens Oud en Nieuw. Kom op, zeg.

Vuurwerkvandalen oppakken is heel belangrijk, maar verpest het niet voor de rest van Nederland. Geef ouderen hun vuurwerk als ze dat zo graag willen. Als de vuurwerkverbodfetisjisten echt zo'n hekel hebben aan vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, dan houdt niemand ze tegen om de jaarwisseling elders in de wereld te vieren of extra vroeg naar bed te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties