Verrassing. Vuurwerkvrije zones werken niet

De politiebond kan de vuurwerkvrije zones helemaal niet handhaven.

Wie tijdens Oud & Nieuw naar buiten gaat, en dan met name in de grote steden, ziet dat de politie onmogelijk overal op kan handhaven. Alleen de grootste vandalen worden aangepakt.

Geen wonder dat de politiebond NPB bezorgd is over de invoering van vuurwerkvrije zones in 19 Nederlandse gemeenten. “Het water staat ons al tot aan de lippen,” aldus de voorzitter van de vakbond.

De Nederlandse detailhandelsector is het ermee eens:

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zette maandag vraagtekens bij de vuurwerkvrije zones die gemeenten als Rotterdam, Amsterdam en Hilversum rond de jaarwisseling gaan instellen. “Je kunt je afvragen of er voldoende capaciteit is om hierop te controleren,” aldus Wouter Weide, secretaris van de RND.

Zoals de voorzitter van de politie bond zegt: “Ik herken me hier helemaal in. Aanpak van vuurwerkoverlast is nodig, maar dan moet je wel een organisatie achter je hebben staan hebben om te kunnen handhaven.”

Hij zegt ook dat er amper ruimte is voor extra inzet om te handhaven. De meeste capaciteit van de politie gaat immers naar het opsporen van criminelen.  Kortom, die vuurwerkvrije zones werken voor geen meter en het bewijs wordt straks tijdens de jaarwisseling geleverd.

Waar zijn die vuurwerkvrije zones in hemelsnaam goed voor? In die zones mag straks helemaal niemand vuurwerk afsteken, ook de mensen die niet zich altijd netjes aan de regels houden en niks kapot maken.

Beter worden de echte vuurwerkvandalen opgespoord en bestraft. Dáár moet de politie zich op storten, en niet op het handhaven van het verbod op een paar rotjes in een bepaalde vuurwerkvrije zone die is bedacht door politici en ambtenaren die blijkbaar niks beters te doen hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Ahles

  Het zal nog erger zijn. Nu er vuurwerk-vrije zones zijn aangewezen, zal dat een extra aantrekkende werking hebben op vuurwerk vandalen en de politie zal op geen enkele manier in staat zijn dat verbod te handhaven, zelfs als de daar voldoende mankracht voor zou hebben. Alternatief is afsluiten die zones en de afsluiters zullen onder zwaar vuur(werk) komen. Hoe onverstandig en ondoordacht kunnen plaatselijke politici wel niet zijn!

 2. Skeptic

  “Hij zegt ook dat er amper ruimte is voor extra inzet om te handhaven. De meeste capaciteit van de politie gaat immers naar het opsporen van criminelen. Kortom, die vuurwerkvrije zones werken voor geen meter en het bewijs wordt straks tijdens de jaarwisseling geleverd.”

  Zou dit niet moeten zijn: De politie heeft het veel te druk met het bekeuren van snelheidsovertreders, kinderen die naar school fietsen met een kapot achterlicht, het verwerken van aangiftes tegen Geert Wilders en het monitoren van Facebook en Twitter of er soms “discriminerende” uitlatingen worden gedaan zodat een arrestatieteam de stoute internetter van zijn bed kan lichten. Het oplossingspercentage voor echte criminaliteit ligt rond de 2% las ik laatst.

 3. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] zones werken niet, omdat ze niet te handhaven zijn. En toch heeft de ‘liberale’ burgemeester van Den […]

 4. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] Oud en Nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken. Het plaatselijke verbod is totaal niet te handen volgens de politie, maar leer mij politici […]

 5. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] en justitie moeten de échte vuurwerkboeven met Oud en Nieuw aanpakken. Niet de gewone mensen die gewoon wat siervuurwerk willen afsteken. U en ik zouden niet de dupe mogen worden van het […]

 6. Rechter maakt gehakt van vuurwerkverbod Hilversum – De Dagelijkse Standaard

  […] De politie heeft sowieso geen trek in al die vuurwerkvrije zones, want het is totaal niet te handhaven. […]

 7. Oogartsen willen totaalverbod op vuurwerk – De Dagelijkse Standaard

  […] oog kwijtraakt door vuurwerk. Dat wens je niemand toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat een verbod niet nodig is. Waar is De Faber gebleven die gratis vuurwerkbrillen uitdeelde? Want dáár zit het probleem […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.