Bolkestein: 2015 wordt jaar van onzekerheid

Geen categoriedec 01 2014, 20:05
Volgend jaar wordt een spannend jaar voor ons en de wereld.
Frits Bolkestein is een van de laatste klassiek-liberalen binnen de VVD. Elke keer als ik een goed stuk van hem lees - en dat is vaak, want al zijn stukken zijn goed - verzucht ik: waren er maar meer types zoals Bolkestein binnen de VVD.
Zo ook met het nieuwste essay van hem vandaag op Jalta.nl, de nieuwe rechtse opiniesite die vandaag dan echt officieel is begonnen, inclusief betaalmuur en een nieuw schema voor de dagelijkse columns, essays en video's.
Bolkestein analyseert in zijn artikel, dat een vooruitblik is op een volgend jaar, waar de problemen liggen en waarom 2015 nou zo spannend wordt. Bijvoorbeeld vanwege opkomende Russische nationalisme, en tegelijk de beperkte macht van het Rusland van Vladimir Poetin, onder andere door de afhankelijkheid van de export van olie.
Of vanwege China:

Ondertussen beschikt China over veel economische en ook militaire macht. Haar buren worden daar behoorlijk nerveus van: dat geldt voor de Filipijnen, Vietnam, Zuid-Korea en natuurlijk Japan. Ook hier moet men echter niet overdrijven. De investering in defensie van alle Aziatische landen tezamen was in 2008 een derde van dat van de Verenigde Staten.

Dat laatste is een geruststelling, maar het betekent niet dat we rustig achterover kunnen leunen. China zal de macht over de regio willen verstevigen. Over de 'macht' van de Europese Unie schrijft Bolkestein terecht:

Zij moet zich voor en allereerst bevrijden van de monetaire unie die als een molensteen om haar nek hangt en de groei van continentaal Europa belemmert. De grootste economische bedreiging van de wereldeconomie is nu volgens The Economist de eurozone.

Omdat geen enkel land in de wereld een echte supermacht is die zijn wil kan opleggen aan de rest van de wereld, zoals de Verenigde Staten vóór het presidentschap van Barack Obama nog deed, wordt 2015 inderdaad een spannend jaar.
Zoals Bolkestein het formuleert: "Het gebrek aan een duidelijk leidend land of machtsblok zal 2015 tot een jaar van onzekerheid maken." De VVD'er heeft gelijk. We weten niet wat er gaat gebeuren volgend jaar, maar dat we in onzekere tijden leven staat wel vast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten