Ouders doen er alles aan om vmbo voor hun kind te voorkomen

Ouders doen er alles aan om vmbo voor hun kind te voorkomen

Ouders doen er zo'n beetje alles aan om hun kind niet op het vmbo te laten komen. Daar hebben ze prima redenen voor, maar de Volkskrant vindt daar wat van!

Ze leiden het artikel in met een school die vmbo en vwo op één hoop heeft gegooid en och och wat hebben ze het daar gezellig! Vervolgens krijgen we wat trends te horen over hoe scholen steeds meer gesegregeerd raken. Dan komt al snel de aap uit de mouw en zien we de aanleiding voor het artikel, namelijk het boek van Louise Elffers, een docent onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam:

‘(...) Als je vraagt waarom, dan gaat het altijd om de leerlingpopulatie. Ja, dan zie ik daar vmbo’ers die staan te roken of drinken. Zeker in de grote steden wordt het beeld nog eens versterkt doordat leerlingen met een migratie-achtergrond een meerderheid vormen op veel vmbo-scholen. Veel witte ouders zijn bang dat hun kinderen zich niet thuis voelen op zulke scholen.'

Jeetje toch! En dat terwijl blijkt dat een onderzoek heeft aangetoond dat de beste vmbo'ers even goed scoorden als de zwakste vwo'ers, bij opgaven die 'zo min mogelijk voorkennis' veronderstellen! Naja zeg, eigenlijk zijn we dus allemaal niet zo verschillend!

En hoewel het prima is als een school meerdere niveaus aanbiedt, is het nogal een verschil met het mengen van vmbo'ers en vwo'ers in één klas. Vroeg of laat strookt dat niet met elkaar. Leuk en aardig dat ze met een onderzoek over prestaties aan de hand van opgaven op de proppen komen, maar hier wordt niets gezegd over het verschil in interesses, kijk op de wereld, vormen van conflictoplossing en begrip voor elkaars capaciteiten en vaardigheden.

Het gaat hier namelijk om scholieren vanaf hun 12e. Bij oudere scholieren, zeg 4e-klassers, zou het al een stuk minder problemen opleveren. Het beeld dat in de Volkskrant wordt geschetst lijkt me dan ook alles behalve representatief voor het uiteindelijke resultaat, als je dit op grote schaal zou implementeren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer