Ouders nemen Amsterdamse creche over

Geen categoriejun 08 2014, 15:14
Een prima ontwikkeling.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten dat ik een groot voorstander ben van de zogenaamde participatiesamenleving (hoewel daarbij moet worden aangemerkt dat daar serieuze belastingverlagingen tegenover moeten staan). Dit omdat veel dingen a) goedkoper geregeld kunnen worden door private personen en b) omdat die personen het allemaal ook nog eens veel beter kunnen doen dan de staat.
Vandaar dat ik bijzonder te spreken ben over dit iniatief in Amsterdam:

De ouders van kinderdagverblijf De Kleine Prins in de Nieuwe Teertuinen kijken er nu al naar uit. Elke dag biologisch eten voor hun kroost, vaker naar buiten en flexibele breng- en ophaaltijden. Dat is wat ze straks anders zullen doen, als de groep ouders vanaf 1 juli dit jaar officieel eigenaar is van de crèche. 

In februari van dit jaar hoorden de ouders dat eigenaar IJsterk het oude schoolgebouw wilde afstoten. Ineke van Tol, één van de moeders, zag dat - net als veel buurtgenoten - absoluut niet zitten. "Als ouders vonden we dat deze plek niet kon verdwijnen," aldus de dame zelf. "Het is een kleinschalige crèche op een prachtige locatie" en dat willen de ouders niet kwijt raken.
Volgens het Parool is het al lange tijd onrustig in de branch. 'De vraag naar kinderopvang is sinds 2012 forst verminderd en sindsdien zijn er bij IJsterk verscheidene reorganisaties geweest. Vorig jaar stootte het bedrijf zes kinderdagverblijven af en in april werd bekend dat het alle veertien locaties voor buitenschoolse opvang zou afstoten.' De Kleine Prins zou hetzelfde lot ondergaan, maar de ouders wilden het dus niet zo ver laten komen. Laten nemen ze de creche helemaal over, inclusief leidsters. Dat laatste is nodig omdat de staat het onmogelijk heeft gemaakt voor ouders om zélf voor de groep te staan. Ouders weten immers helemaal niet hoe je kinderen moet opvoeden. Nee, nee, die moet je zo ver mogelijk weghouden van peuters en kleuters. Nietwaar?
Hoe dan ook, gelukkig zijn ouders wél in staat om het bestuur van een creche te vormen en dit soort problemen op die manier alsnog samen aan te pakken. Ik neem mijn petje af voor de Amsterdamse ouders die hun lot (en dat van hun kroost) in eigen hand hebben genomen. Nederland heeft behoefte aan meer van dat soort mensen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten