OV jaarkaart blijft

Geen categoriemei 28 2014, 8:00
Goed nieuws voor studenten
De Telegraaf meldt dat de OV-jaarkaart blijft, ook MBO-studenten kunnen er gebruik van maken. Dit moet de gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs voor studenten een beetje verzachten. Onder andere GroenLinks wilde graag dat de OV-jaarkaart bleef. Soms hebben die groene klimaatgekkies ook wel goeie ideeën.
Volgens Haagse bronnen is dat een van de afspraken uit het akkoord over de invoering van het leenstelsel in het jaar 2015/2016. Dat sociale leenstelsel betekent dat de basisbeurs wordt omgezet in een lening. De maatregel moet honderden miljoenen euro's opleveren, die teruggepompt zullen worden in het hoger onderwijs. Daar wordt de kwaliteit natuurlijk niet beter van en dus is het in mijn ogen weggegooid geld.
Een studie zal hierdoor 12 tot 15 mille per jaar duurder worden voor studerenden. Laten die maar hopen dat de komende decennia de inflatie de pan uit rijst, maar volgens de ECB is het omgekeerde nu het geval. Een ander kritiekpunt is, dat door de kostenverhoging minder mensen gaan studeren. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien bachelorstudenten afziet van instroom in het hoger onderwijs als een leenstelsel wordt ingevoerd en bij oudere studenten, de laatbloeiers boven de 24, loopt dit zelfs op tot 17 procent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten