Özcan Akyol zeurt over 'rechts': we zouden geen humor hebben

Özcan Akyol zeurt over 'rechts': we zouden geen humor hebben

Hans Teeuwen. Hans Teeuwen. Hans Teeuwen.

Ach gossie, AD-columnist Özcan Akyol vindt het heel sneu voor ons van rechts dat wij zogenaamd geen gevoel voor humor hebben. Of, nou ja, in ieder geval geen cabaretiers die mensen daadwerkelijk vermaken:

De conservatieve mensen die terecht een hekel hebben aan de vermeende humor van veel linkse grappenmakers zouden eens wat beter rond moeten kijken in hun eigen kringen. De spoeling op rechts is nogal dun. Alleen Hans Teeuwen weet zich te onderscheiden, voor de rest melden maar weinig uitgesproken conservatieve cabaretiers zich aan het artistieke firmament.

En vervolgens:

Wie de afgelopen jaren de opmars van rechtse denkers en politici heeft gezien, kan dan ook niet écht verbaasd zijn: de angst en haat die gepredikt worden, zijn zelden gelardeerd met enige vorm van humor of zelfspot. We kunnen links gerust een gebrek aan goede humor verwijten, maar het euvel van rechts is dat ze vaak helemaal niet aan grapjes doen.

Daarmee bewijst meneer de fopcolumnist natuurlijk eens te meer dat hij eigenlijk helemaal niet veel rechtse mensen ként. De idee dat rechtse mensen geen humor hebben, "niet aan grapjes doen," is totaal niet gerelateerd aan de werkelijkheid. Sterker nog, als je linkse mensen in een clubje bij elkaar zet en een stel rechtse mensen zullen de rechtse mensen veel meer plezier hebben dan de linkse mensen. Ga maar eens naar een borrelavond van FVD bijvoorbeeld. Daar wordt bijzonder veel gelachen.

En ook bij ons op de redactie maken we regelmatig grappen -- over elkaar, over het werk, over de lezers (jawel), en over het nieuws. Dat we dit niet doen in artikelen, soit. Maar dat betekent niet dat we geen humor hebben. Het betekent alleen dat onze visie op ons wérk serieuzer is.

Aan de andere kant heb je in dat opzicht natuurlijk nog GeenStijl, een overwegend rechtse website die de hele dag door satire gebruikt om haar punt te maken. Ga nu maar eens op zoek naar de linkse versie van die site. Juist, die bestaat niet.

Dat is natuurlijk niet zo gek omdat salonsocialisten nergens om kunnen lachen. Niet om anderen, maar ook niet om zichzelf. En dat laatste is toch wel de belangrijkste voorwaarde van humor; dat je niet alleen om anderen lacht, maar ook -- en vooral -- om jezelf.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties