'Paars Plus is het beste voor de VVD' LOL!

Geen categorieaug 05 2011, 12:45
Paars Plus-adepten. Ze bestaan nog.
Gister verscheen in Trouw een opinieartikel van Marcel Duyvestijn en Eddy Terstall, beiden zelfverklaard liefdevol PvdA-lid en tegelijkertijd VVD-stemmer (echt!). De teneur van hun verhaal is een verlangen naar Paars Plus - door hen het 'radicale midden' genoemd -, u weet wel dat kabinet dat gelukkig nooit van de grond is gekomen.
In het stuk stellen de heren een samenwerking tussen de VVD en PvdA zich voor als 'een weldadig seculiere, moderne regering met draagvlak.' Wat Duyvestijn en Terstall precies met 'weldadig seculier' en 'modern' bedoelen is mij een raadsel maar draagvlak kun je dit kabinet toch niet ontzeggen. Hoeveel impopulaire maatregelen dit kabinet ook neemt, de kiezers blijven immers steevast hun vertrouwen uitspreken in DDS I. Dat is en blijft hoe dan ook erg knap.
Echt vreemd wordt het stuk wanneer de heren een samenwerking tussen de VVD en PvdA typeren als 'voor zowel Rutte als Cohen nog steeds de beste oplossing.' Huh? Is de VVD niet al sinds tijden de grootste partij van Nederland en kalft het electoraat van de PvdA dan niet alsmaar af?
Even later komt echter de aap uit de mouw. Het gaat Duyvestijn en Terstall er namelijk om dat beide partijen zich niet voldoende profileren als sociaal-liberale partijen: 'De PvdA zit namelijk in een onaangename spagaat tussen oudlinks en sociaal-liberalisme, en de VVD etaleert met visieloos bezuinigen vooral ideële leegte. Het liberale gedachtengoed is soms helemaal zoek.'
Nu wil ik hier verre van betogen dat de VVD bol staat van de intellectuelen - Andreas Kinneging noemde het recent nog de meest anti-intellectuele partij van Nederland -, maar 'ideële leegte' lijkt mij tamelijk overdreven. De winst van de VVD bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen kunnen juist op het conto worden geschreven van een degelijk rechts-liberaal verhaal, waaraan bijvoorbeeld het gedachtegoed van de Oostenrijkse econoom en politiek filosoof Friedrich Hayek duidelijk heeft bijgedragen.
De VVD zou dan ook wel gek zijn om in de toekomst ook maar enige toenadering tot de PvdA te zoeken. Gelukkig lijkt het er tegenwoordig op dat men dat ook binnen de VVD scherp op het netvlies heeft. Paars Plus had politieke harikiri voor de VVD betekend en zou dat nog steeds zijn.
Uiteindelijk lijken Duyvestijn en Terstall zich hier ook wel van bewust. Aan het einde van hun stuk schrijven zij namelijk dat er binnen de PvdA een voldoende sterke sociaal-liberale stroming bestaat die de partij richting Paars zou kunnen duwen, en dat dat sentiment bij GroenLinks en D66 zo mogelijk nog sterker is, wat natuurlijk hartstikke fijn is voor die drie partijen maar waar de VVD helemaal niets mee te maken heeft.
Met een blik op de meest recente peilingen waarin de combinatie PvdA-GL-D66 op een schamele 41 zetels staat, wens ik de heren Duyvestijn en Terstall bij dezen dan ook heel veel succes met hun sociaal-liberale projectje...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten