Paniek in Mekka kost leven aan één Nederlander

Geen categoriesep 25 2015, 13:00
Meer dan 700 mensen kwamen om. Eén van hen was een Nederlandse moslim.
Bij de massale paniek in Mekka, tijdens de bedevaartstocht voor moslims, kwamen meer dan 700 mensen om het leven. Volgens Nu.nl was tenminste één van de doden een Nederlandse.
Het slachtoffer zou een 62-jarige vrouw zijn uit Emmen.
Het ongeluk vond plaats in Mina, een voorstad van Mekka. In Mina wordt tijdens de hadj het ritueel van de steniging van de duivel uitgevoerd. Moslims gooien er steentjes naar drie zuilen die Djamarat worden genoemd. In Mina worden tijdens de bedevaart ook honderdduizenden pelgrims ondergebracht in enorme tentenkampen. De verdrukking vond plaats tussen twee van deze pelgrimskampen.
Er doen dit jaar zo'n twee miljoen moslims mee aan de bedevaart, of hadj. Deze tocht is één van de vijf peilers van de islam: gelovige moslims moeten deze tocht - als ze daar financieel en lichamelijk toe in staat zijn - tenminste één keer in hun leven ondernemen. Aangezien de reis behoorlijk prijzig is sparen moslims er vaak jaren voor. Dat zal in dit geval niet anders zijn geweest.
Bij terugkomst worden deze mensen hadj-gangers genoemd, waardoor ze een speciale status verkrijgen in de islamitische gemeenschap. Ook nemen ze vaak spullen mee uit Mekka; 'heilig' water, bid-kleedjes, en ga zo maar door.
Saoedi-Arabië - dat goed geld verdient aan de komst van bedevaart-gangers - heeft enkele grote tentenkampen gebouwd. De paniek brak uit tussen twee van dergelijke kampen. Mensen werden verdrukt, waarna de paniek alleen maar heviger werd. Uiteindelijk kwamen er 717 mensen om.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten