Paniek! Koerden dreigen controle te verliezen over ISIS-kamp

Paniek! Koerden dreigen controle te verliezen over ISIS-kamp

Koerden waarschuwen dat ze de controle dreigen te verliezen over één van de grootste gevangenenkampen, vol met buitenlandse jihadisten. Het kamp bevat zo'n 70.000 vrouwen en kinderen.

Paniek in de tent. Letterlijk. Gevangeniskamp Al-Hol in Noordoost-Syrië, dreigt mogelijk te worden opengebroken van binnenuit. Er is schijnbaar een soort massarevolte aan het ontstaan. Zo zijn er al diverse schietincidenten geweest met zeker vier vrouwelijke slachtoffers als gevolg.

Volgens de Koerden zijn er vrouwelijke jihadi's die ín het kamp hun ideologie zijn blijven doordrukken. Zo hebben zij onder andere een eigen rechtbank opgezet waar vrouwen, die de ISIS-voorschriften niet naleven, door hun kunnen worden berecht. Koerdische kampbewakers hebben dit ontdekt en werden door de vrouwen direct onder vuur genomen.

Artsen zonder Grenzen weerspreekt dit incident echter. Zij beweren dat er een protest in een deel van het kamp met voornamelijk buitenlanders (Annex genaamd) uitliep op een gewelddadige reactie. De protesterende vrouwen zouden dit zélf hebben uitgelokt. Zij geven echter ook wel aan dat zij niet precies weten wat er voorafgaand aan de schietpartij heeft plaatsgevonden.

Reden voor het protest zou de erbarmelijke omstandigheden in het Annexkamp zijn. In tegenstelling tot de rest van Al-Hol, heeft Annex vrijwel geen medische zorg, voedselcentrum of scholen. Toch schijnt er ook vanuit Artsen zonder Grenzen het vermoeden te heersen dat zich daar een vrouwelijk terreurbewind aan het manifesteren is. Een andere reden tot zorgen is dit citaat:

"De Koerdische kampbewakers zijn mogelijk ook extra argwanend omwille van de oproep van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, eerder deze maand, om de kampen in Syrië en Irak te bestormen en de tienduizenden IS-gevangenen daar te bevrijden."

Het zou dus wel eens heel snel héél erg mis kunnen gaan. En wie weet waar die vrouwen (en kinderen) dan terechtkomen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties