Parlement wil af van miljard euro EU-steun aan Turkije

Geen categoriedec 11 2013, 13:59
Jaarlijks krijgt Turkije meer dan 900 miljoen euro van de EU.
De VVD vraagt zich af - ja, blijkbaar worden er bij de liberalen zowaar af en toe vragen gesteld waar Brussel ongemakkelijk van wordt - waarom Turkije een miljard euro per jaar krijgt van de EU. Normaal gesproken krijgen landen die graag lid willen worden van de Unie geld om hun systeem te verbeteren, maar in Turkije wordt het er de afgelopen jaren juist slechter op.
Waarom, willen de liberalen weten, krijgt dat land dan nog altijd zoveel gratis geld? VVD-Kamerlid Mark Verheijen legt uit:

"Als een land niet presteert, achteruitgaat, geen voortgang boekt, dan moeten we ook echt minder geld geven", zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. "Als je bijvoorbeeld 2012 neemt, dan heeft Turkije een halfjaar geweigerd met de Europese Unie te spreken vanwege het voorzitterschap van Cyprus, waarmee ze een conflict hebben. Toch hebben ze in dat halfjaar honderden miljoenen gekregen van de Europese Unie. Dat is van de gekke, dat kan ik niet uitleggen, en dat wil ik ook niet uitleggen."

Daarom eist hij antwoorden van minister Frans Timmermans. Waarom krijgt Turkije nog steeds bijna een miljard euro per jaar? Oh, en kan daar ASAP in worden gesneden?
Gelukkig voor de VVD denkt een meerderheid in de Tweede Kamer daar volgens RTL Nieuws hetzelfde over. Als het aan het parlement ligt regelt Timmermans in Brussel dat de subsidie aan Turkije fors wordt verminderd, in ieder geval zolang Turkije de EU-onderhandelingen blokkeert (door niet te willen praten of door noodzakelijke hervormingen niet in te voeren). 
De Kamer en dus ook de VVD hebben volkomen gelijk. Het is al te belachelijk voor woorden dat landen die graag EU-lid willen worden geld ontvangen van de Europese belastingbetaler, maar dat is helemaal het geval als het land in kwestie er niets aan doet om daadwerkelijk aan de eisen te voldoen. Premier Erdogan gedraagt zich met de dag autocratischer: iedere vorm van oppositie wordt hardhandig weggevaagd; demonstraties worden uiteen gejaagd, rivalen van de Gülen-beweging moeten er ineens aan geloven, kritische studenten en twitteraars worden lastig gevallen en zelfs gevangen gezet.
Zo'n man hoort zelfs geen eurocent aan subsidie te ontvangen van de Europese Unie. Als hij zo graag steun ontvangt van de EU moet hij de mensenrechten op zijn minst respecteren.
Zolang de vrijheid van meningsuiting in het geding is en de vrijheid van pers niet-bestaand is, moet er geen geld naar Turkije gaan. Laat Ankara maar merken dat anti-democratisch gedrag niet wordt geaccepteerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten