Paus Franciscus overweegt bezoek aan Nederland

Geen categorienov 06 2015, 11:39
Haalt koningin Máxima de paus over om Nederland te bezoeken?
Voor het eerst heeft de paus een interview gegeven aan een Nederlandse krant. Vrijdag wordt een interview met de leider van de Rooms-Katholieke kerk gepubliceerd in de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. Het belangrijkste nieuwtje? Paus Franciscus ziet een bezoek aan Nederland best zitten.
De laatste keer dat een paus Nederland bezocht, was in 1985. Paus Johannes Paulus II werd bij zijn bezoek aan Nederland vooral ontvangen met veel demonstraties tegen de kerk, wat voor hem een vervelende en pijnlijke ervaring was. Sindsdien heeft er dertig jaar lang geen paus voet gezet op Nederlandse bodem. De grote vraag is dan ook of paus Franciscus wél zin heeft om ons land te bezoeken.
En kennelijk heeft de paus daar wel oren naar. In het interview met Straatnieuws vertelt hij:

De deur is niet gesloten, het is niet onmogelijk. En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet

Of dit slechts een diplomatieke uitspraak is, of dat de paus daadwerkelijk van zins is om naar Nederland te vliegen, is natuurlijk nog de vraag. Maar wat interessant is, is dat hij specifiek koningin Máxima noemt als reden om Nederland te bezoeken. Zowel Máxima als Franciscus zijn van Argentijnse komaf, en Spaans is hun moedertaal.
In 2013 berichtte DDS al over de banden tussen de paus en de koningin. Niet alleen zijn ze landgenoten, jaren geleden zou Máxima zelfs 125.000 euro hebben geschonken aan een project van de toenmalige bisschop Bergoglio. Na de inauguratie van de paus had hij ook al een korte ontmoeting met Máxima.
Ook in de rest van het interview staan veel bijzondere uitspraken van de paus. Zo biecht hij op dat hij best moest wennen toen hij twee jaar geleden als paus werd verkozen:

Het is me overkomen en ik had het niet verwacht. Ik heb nooit mijn rust verloren, dankzij de genade van God. Ik denk niet zoveel aan het feit dat ik beroemd ben. Ik zeg tegen mezelf: Nu heb je een belangrijke baan, maar over tien jaar kent niemand je meer.

Kunnen we de paus binnenkort verwelkomen in Nederland? Als koningin Máxima haar landgenoot weet over te halen, lijkt de kans aannemelijk dat we voor de eerste keer in dertig jaar weer hoog bezoek uit het Vaticaan zullen mogen ontvangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten