Paus goede aidsbestrijder door condoom-standpunt

Geen categorienov 22 2010, 10:15
De aidsverspreider uit Rome heeft weer van zich doen spreken. Deze keer met een boodschap waar degenen die hem de voorgaande koosnaam gaven, minder blij mee zijn: condoomgebruik om bijvoorbeeld aids- en hiv-verspreiding tegen te gaan, mag. Dit heeft de positie van de kerk sterk verbeterd in het aids-debat. De katholieke kerk heeft in wezen al jaren het (bijna) goede antwoord op de aanpak van aids en hiv in Afrika. Met het toestaan van condooms op ziekteverspreiding te voorkomen, heeft de Paus zelfs zeer goede kaarten in handen om deze ziekten te reduceren.
Wat betreft de verspreiding van aids en hiv is seks het probleem. Volgens sommige doorgeslagen onderzoekers is dat idee puur racistisch. Het probleem bij drugsnaalden leggen, zoals deze cijfermansen doen, is mensen echter hun seksuele verantwoordelijkheid ontnemen. Aids en hiv worden in Afrika voor een groot dvooral verspreid door de talrijke seksuele contacten. Kinderen kunnen op tienjarige leeftijd al aardig ervaren zijn en hebben in de jaren die volgen buitengewoon veel seksuele contacten. Huwelijkse trouw speelt voor veel mensen geen enkele rol.
Dan moet je natuurlijk niet raar opkijken als in bijvoorbeeld Zuid-Afrika in sommige townships het aantal geïnfecteerden de dertig procent beloopt. Vooral niet als geïnfecteerden zo veel mogelijk gezonde mensen ziek proberen te maken. 'Want dan gaan we tenminste allemaal kapot.' Gemeenschapszin 2.0, zullen we maar zeggen.
De kerkelijke nadruk op huwelijkse trouw is in de aanpak van aids-bestrijding belangrijk. Gehuwden kunnen op die manier niet nog meer mensen besmetten. Voor ongehuwden is seksuele onthouding in een gebied waar aids zo fel woedt, zo'n gek idee nog niet. Naast dat idee pleit de Paus nu voor condoomgebruik in bepaalde gevallen. Hij noemt een voorbeeld van een mannelijke prostitué (overigens een pleonasme). Met een kleiner kwaad een groter kwaad bestrijden, zo noemt een commentator het.
Als we dit bezien, zijn aids en hiv goed te bestrijden. Gehuwden hebben enkel seks met elkaar, ongehuwden nog even niet en als mensen toch seks willen hebben, bijvoorbeeld met een prostitué(e) is dat een stuk veiliger. De theorie is er, nu de praktijk nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten