Pechtold liegt over voordelen fuseren provincies

Geen categorieokt 19 2014, 16:00
Kan kereltje Pechtold alsjeblieft voor één keer in zijn leven de waarheid vertellen?
Wat is Alexander Pechtold van D66 eigenlijk toch ook een leugenachtig mannetje. Vandaag mocht hij op komen draven bij WNL op Zondag waar hij maar weer eens herhaalde dat het kabinet het aantal gemeenten, waterschappen en provincies terug moet dringen omdat de belastingen dan verlaagd kunnen worden.
Ja, ja, dit soort fusies zouden de staat zoveel geld besparen dat hardwerkende burgers zowaar iets meer van hun zuurverdiende centen kunnen houden. En wees eerlijk: wie wil dat niet?
Nou dan. Fuseren dus maar, allemaal!
Het enige probleempje? Er klopt geen bal van.

Maar volgens de NOS blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen dat gemeentelijke fusies eerder geld kosten dan geld opleveren. Onder meer nrc.next, de Volkskrant en Het Parool namen het NOS-bericht over.

Next.checkt beoordeelt de bewering van de onderzoekers als waar.

Kereltje Pechtold wil het aantal lagere overheden omlaag brengen uit ideologische redenen. Hij heeft niet zoveel met 'de regio': hoe grootschaliger, hoe beter, wat hem betreft. Leuk en aardig, maar dat betekent niet dat hij allerhande 'argumenten' bij elkaar mag verzinnen om zijn zin te krijgen. Want ja, dat doet hij. Als je naar het onderzoek van de hierboven aangehaalde wetenschappers kijkt kun je namelijk alleen maar concluderen dat dergelijke fusies geld kosten.

Op de definitieve publicatie is het nog even wachten. Wel hebben de onderzoekers deze week een paper gepubliceerd met daarin de definitieve onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat na een herindeling de uitgaven gemiddeld significant stijgen en dat ze na vier jaar 10 tot 20 procent hoger liggen.

Pechtold weet dat natuurlijk ook - hij heeft dat soort berichten al lang gelezen - maar dat maakt hem allemaal niets uit. Er moet gefuseerd worden. Punt. Als dat betekent dat hij de kiezer keihard moet voorliegen over de kosten/baten dan doet hij dat zonder scrupules. Want ach, het doel heiligt de middelen, nietwaar?
Dat u op termijn daardoor méér belasting moet betalen zal hem een zorg zijn.
Wat is het toch een vriendelijke, eerlijke vent he?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten