Peiling in Amsterdam: Wouter Bos (PvdA) is dé favoriet voor de positie als burgemeester

Geen categorieapr 28 2018, 17:00
De krant Parool heeft een 'representatieve peiling' gehouden in Amsterdam en heeft de vraag gesteld wie de Amsterdammers het liefst als burgemeester zouden willen zien van de hoofdstad. GroenLinks is de grootste in de gemeenteraad, maar het is uiteindelijk niet een GroenLinkser geworden. Het is ook geen D66'er geworden, maar een PvdA'er! Wouter Bos welteverstaan.

De huidige bestuursvoorzitter van het VUmc-ziekenhuis in Amsterdam staat er bijvoorbeeld niet alleen goed op bij PvdA-kiezers, maar ook bij mensen die voor GroenLinks, D66 en VVD stemden. Dat zijn de grootste partijen in de hoofdstad. Dat Wouter Bos bekendstaat als een prominent Feyenoord-supporter lijkt de hoofdstedelingen niet uit te maken.

Het maakt de respondenten overigens weinig uit of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt en van welke afkomst hij of zij is. Ze zien het liefst iemand die boven de partijen staat en betrouwbaar is.

Femke Halsema was in de media vooral aangeduid als favoriet, maar in de peiling komt naar voren dat de meningen nogal verdeeld zijn. Daarnaast zegt een meerderheid het niet te boeien of het een man of een vrouw is, de gemeenteraad wil juist wel graag dat de nieuwe burgemeester een vrouw wordt. De uitkomst van deze peiling gooit daarom nogal wat roet in het eten.
Dat de meeste mensen een PvdA'er willen is wel een verrassing, want de sociaal-democratische partij is al veel langer bezig met een dramatische val in de politiek. De peiling geeft wel aan dat de meeste mensen vooral willen dat iemand komt die boven de partijen staat. Bos is daar wel een persoon voor, want hij is nooit echt een ideologische sociaal-democraat geweest. Het is ook wel te veel gegrepen misschien om te denken dat er ooit een 'rechtse' burgemeester komt voor Amsterdam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten