Peiling: minister Ard van der Steur moet opstappen!

Peiling: minister Ard van der Steur moet opstappen!

Soms zijn kiezers verstandiger dan politici.

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers vindt dat minister Ard van der Steur, van Veiligheid en Justitie, op moet stappen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

52% van de kiezers vindt dat Van der Steur de eer aan zichzelf moet houden. Dat is een behoorlijk veeg teken voor hem, maar wat het zo mogelijk nog erger maakt is dat slechts een magere 33% wil dat hij blijft zitten. Dat is een veel te laag percentage voor een minister die zijn toekomst serieus neemt.

Het is daarbij opvallend dat de meeste kiezers niet eens denken dat de gemaakte fouten (bijvoorbeeld in het onderzoek naar de Brusselse aanslagpleger) niet direct voor zijn rekening komen. 51% van de kiezers geeft het ministerie zelf namelijk de schuld, wat inhoudt: de ambtenaren. Slechts 9% vindt dat het "vooral" aan Van der Steur ligt. Vervelend voor Van der Steur is dat 34% vindt dat zowel het ministerie als hijzelf schuld hebben. Al met al vindt 43% van de kiezers dus dat de minister persoonlijk een kwalijke rol heeft gespeeld. Dat is normaal gesproken genoeg om een minister op de wip te zetten, zeker als je het combineert met allerlei andere controverses waarin het optreden van de minister geen schoonheidsprijs verdienen.

Daar komt natuurlijk bij dat een deel van de mensen die vindt dat het eerst en vooral aan de ambtenarij ligt ook begrijpt dat de minister uiteindelijk verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn ambtenaren. Als hij hen niet onder controle heeft is hij gewoon niet geschikt voor zijn functie. En zo komen we dus uit op 52% van de kiezers die vinden dat hij moet opstappen, terwijl slechts 33% hem verdedigd.

Het meest problematische voor Van der Steur is waarschijnlijk dat 65% van de mensen vindt dat het ministerie grote fouten gemaakt heeft en dat 57% ervan overtuigd is dat dit soort fouten veel vaker voorkomen. Dit betekent dus dat de kiezer echt totaal geen vertrouwen meer heeft in Van der Steur én zijn ministerie.

Misschien dat het sneu is voor Van der Steur -- zijn eigen ambtenaren kunnen hem namelijk gewoon ondermijnen door belangrijke informatie niet met hem te delen -- maar het moet gewoon einde oefening voor hem zijn. En dat heeft hij voor een groot deel nog aan zichzelf te danken ook: zijn ambtenaren maken ongetwijfeld fouten, maar het is aan hém om zich goed voor te bereiden op debatten. Dat hij dat niet doet valt alleen hemzelf te verwijten.

Van Der Steur Weer in Opspraak

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer