Peiling: rechtse meerderheid in Nederland

Geen categorienov 12 2014, 15:00
Goed nieuws: VVD, PVV, CDA en SGP hebben samen 78 zetels in de Peilingwijzer.
Zet de champagne maar alvast koud. Oké, of de vier rechtse partijen ooit nog in een coalitie gaan samenwerken zoals tijdens Rutte I (zie foto hierboven), betwijfel ik. Maar niets is onmogelijk, zeker niet nu de Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse aantoont dat ze samen een meerderheid hebben van maar liefst 78 zetels.
Voor wie de Peilingwijzer niet kent: het is een combinatie van de Politieke Barometer van Ipsos, De Stemming van EenVandaag, de peiling van Maurice de Hond en TNS Nipo, samengesteld door Louwerse en gepubliceerd door de NOS. Als we naar deze infographic op NOS.nl kijken, dan zien we deze cijfers:
VVD: 27 zetels.
PVV: 27 zetels.
CDA: 20 zetels.
SGP: 4 zetels.
Totaal op rechts: 78 zetels.
Als we alle linkse partijen bij elkaar optellen (dat zijn alle partijen die niet hierboven staan), dan komen die uit op 72 zetels. Het overzicht:
D66: 22 zetels.
SP: 17 zetels.
PvdA: 14 zetels.
ChristenUnie: 6 zetels.
GroenLinks: 6 zetels.
Partij voor de Dieren: 4 zetels.
50Plus: 3 zetels.
Totaal op links: 72 zetels.
Allereerst iets opvallends: de versnippering op links. Er zouden bij de volgende verkiezingen bijna twee keer zoveel linkse partijen als rechtse partijen in het parlement zitten. Ook opvallend is dat Louis Bontes en Joram van Klaveren van de klassiek-liberale partij VNL nog steeds geen zetels krijgen toebedeeld, terwijl ze dat wat mij betreft wel verdienen. Hoe dan ook, ik ben allang blij dat Nederland in de peilingen een rechtse meerderheid heeft.
Natuurlijk, op iedere rechtse partij valt wat af te dingen. De VVD is niet zo rechts in de coalitie met de PvdA, het CDA is lang niet altijd rechts geweest (zeker niet in coalities met de PvdA), en de PVV houdt er allerlei linkse standpunten op na. Ja, zelfs over de SGP kunnen we klagen, omdat de orthodoxe mannenbroeders een groot voorstander zijn van met belastinggeld gefinancierde Ontwikkelingshulp. Et cetera.
Maar laten we niet gaan muggenziften nu de kansen voor rechts er zo goed uitzien. Het kabinet gaat volgend jaar vallen, dat kan bijna niet anders, en Nederland heeft straks een rechtse meerderheid in het parlement. Kom maar op met die verkiezingen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten