Dijsselbloem heeft veel uit te leggen over naheffing

Geen categorienov 12 2014, 16:00
Nederland hoorde op 17 oktober dat er een naheffing zou komen. Dijsselbloem wist het, maar Rutte werd pas op 23 oktober geïnformeerd.
En daarna zei Dijsselbloem: "We betalen niet totdat we een uitleg krijgen." Gisteren stuurde hij een brief naar de Kamer, waarin hij schrijft: "Vandaag heb ik nadere informatie van Eurostat ontvangen (zie bijgaand)". Bij die brief zit een document van 60 pagina’s informatie van Eurostat. En hij zegt: "Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is."
Maar welk document stuurt hij naar de Kamer?
De 60 pagina’s slecht leesbare fax bestaat uit drie delen:
1. De verklaring dat van het GNI-comité van de Europese Unie dat de afdrachten ok zijn.
2. Een onleesbare tabel met die bijdragen.
3. Een informatie-sheet van anderhalve pagina per land.
Dit is dus de nieuwe informatie die Dijsselbloem gaat bestuderen. Maar waar komt het vandaan? Nou, het eerste document is een stukje van het verslag van de vergadering van het GNI-comité. Even zoeken en het staat gewoon op internet als het verslag van de vergadering van het GNI-comité van 22 en 23 oktober. Echter, slechts een deel van dit verslag wordt aan de Kamer gestuurd. Het tweede document staat ook al gewoon online bij de commissie, inclusief een verhelderende uitleg.
En het derde document bestaat uit de bijlagen die de deelnemers aan de ontmoeting van 22 en 23 oktober ontvangen hebben voor de vergadering. De documenten moeten dus al weken bekend zijn in Den Haag en bij Dijsselbloem, want het CBS neemt deel aan de vergadering, waarin wordt vastgesteld dat de data allemaal akkoord zijn en dat landen op basis daarvan een nabetaling of naheffing krijgen die in de miljarden loopt.
U zult zich afvragen: hoe verloopt de discussie daar nu in de vergadering?
Nog even uit die notulen:

"3. The GNI Committee examined the data submitted in the 2014 GNP/GNI Questionnaire by the Member States and EFTA countries. All Member States confirmed that the GNI data in the documents 279A Rev1, including Annex II (Member States) and 279B Rev1 (EFTA) are correct and explained the main changes to their GNI data compared to the ones in the 2013 GNI Questionnaire. After each country’s statement and explanations of the changes, the Chairwoman asked the delegates for questions and comments. None of the delegates questioned the GNI data or the explanations."

Nederland of Groot Brittannië heeft dus geen enkele vraag gesteld over de data van de andere landen op 22 en 23 oktober. Dijsselbloem kende het probleem. Het was toen nog niet nodig om de premier in te lichten. Maar kennelijk is er - toen de gelegenheid er was - geen vraag gesteld. En de informatie, die al weken bekend was, wordt nu als nieuw en naar aanleiding van de ophelderingsvraag van Dijsselbloem aan de Kamer gepresenteerd.
Donderdag om 09:45 uur zal de Kamer een hoorzitting houden. Daar zal onder andere de Nederlandse deelnemer van het statistiekcomité aanwezig zijn. Dijsselbloem en Rutte hebben donderdag in de Kamer veel uit te leggen, heel veel uit te leggen. En dan weigeren ze ook nog eens de memo die ze wel hadden op 17 oktober aan de Kamer te sturen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten