Pensioenontvangers kunnen zich opmaken voor nieuwe ronde verlagingen: dekkingsgraden pensioenfondsen hard onderuit

Geen categorieokt 25 2016, 15:00
Slecht nieuws voor gepensioneerden: pensioenfondsen hebben opnieuw slechte cijfers gedraaid, en dat kan wel eens lelijke gevolgen gaan hebben.
Het gaat al geruime tijd niet goed met de pensioenen in Nederland. Niet alleen omdat de regering zo dom is geweest om ze over te dragen aan de EU, maar ook omdat de pensioenfondsen zelf hun zaken niet op orde hebben. Daardoor daalt de dekkingsgraad - het geld dat de fondsen in kas hebben afgezet tegen de hoogte van hun huidige én toekomstige pensioenuitkeringen - opnieuw:

"De beleidsdekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen, oftewel de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden, is het afgelopen kwartaal verder afgenomen. Dat meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Daarom staan de pensioenen van 4,0 miljoen werkende Nederlanders en 2,4 miljoen pensioengerechtigden onder water, aldus DNB. In het uiterste geval moeten de pensioenen van deze mensen worden gekort."

Van elke euro die pensioenfondsen moeten uitgeven, hebben ze maar 98,1 cent daadwerkelijk in kas zitten. Vorige keer lag dat bedrag nog anderhalve cent hoger. Jetta Klijnsma's ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (en - voor het eerst - vermoedelijk ook EU-ambtenaren) gaat dus contact opnemen met de pensioenfondsen om uit te vinden hoe dat nu zit. Waarom hebben zij toegestaan dat de dekkingsgraad daalde? En als er geen verbetering aankomt op korte termijn, zal er dus gesnoeid moeten worden in de pensioenen. Alweer.
Heeft u een pensioen? Haal dan de broekriem maar weer uit de mottenballen. Grote kans dat u deze binnenkort weer een gaatje nauwer mag doen, helaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten