Pia Dijkstra dendert door. Gaat controversieel wetsvoorstel toch gewoon indienen

Geen categoriesep 02 2019, 8:00
'Voltooid leven', het ligt enorm gevoelig binnen het huidige kabinet. CDA en CU zijn principieel tegen euthanasie, toch heeft D66 hier lak aan en wil een van haar paradepaardjes toch gewoon als wetsvoorstel indienen. Pia Dijkstra is van mening dat Hugo de Jonge als minister van Zorg geen vaart zet achter het onderzoek naar ouderen die euthanasie willen plegen. Dus dient ze het zelf maar in!
Pia Dijkstra is van mening dat mensen die op hoge leeftijd zijn, en beginnen aan een zware aftakeling in staat moeten zijn om zelf de keuze te maken om een vroegtijdig einde aan hun leven te maken. De christelijke coalitiepartners denken hier uiteraard heel anders over.

Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden

Het idee ziet eruit als volgt: wanneer ouderen menen dat ze een eind willen maken aan hun leven komen ze in een speciaal traject. Hierbij gaan ze over de duur van enkele maanden vaak in gesprek met een levenseindebegeleider. Deze zal de ouderen in kwestie 'beoordelen' of de keuze voor euthanasie blijvend en vrijwillig is.
Pia Dijkstra baalt een beetje van de houding van minister De Jonge. Die schuift alles op de lange baan omdat het 'gevoelig' ligt bij de achterban. Echter is Dijkstra vastberaden om door te gaan tot het bittere eind. Ze kreeg al eerder te horen dat de christelijke partijen dit plan willen 'begraven' en daarmee dus eigenlijk willen doorschuiven naar een volgend regeerperiode.

Nou, dan hebben ze pech, zegt de politica en oud-nieuwslezeres daarover. ,,Sterker nog: ik zal dit wetsvoorstel snel indienen, begin komend jaar.

Gaat dit voor nieuwe spanningen zorgen binnen het kabinet? Of krijgen we eindelijk eens iets wat niet is dichtgetimmerd binnen het regeerakkoord?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten