Pijnlijk! Meer dan helft bedrijven moet loonsteun deels terugbetalen

Pijnlijk! Meer dan helft bedrijven moet loonsteun deels terugbetalen

Minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bron: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.

Minister Koolmees schrijft aan de Tweede Kamer dat rond de 60 procent van de bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen dit moeten terugbetalen. Het gaat om steun die in de eerste periode van de coronacrisis (van maart tot mei) is verleend.

In de beginperiode van de coronacrisis werd er met 'grof geschut' gereageerd door de overheid. Geld was geen probleem en de zakken waren diep. 'Eerst maar zorgen dat we bedrijven overeind houden, dan maken we later wel de balans op', was de gedachte. En nu is het kennelijk tijd geworden om die balans dus op te maken.

Aan de ene kant is het mooi dat veel van de bedrijven die toen steun hebben ontvangen een degelijke omzet hebben gedraaid, maar aan de andere kant is het nog wel de vraag hoeveel van die bedrijven straks nog steeds levensvatbaar zijn. Die andere 40 procent heeft nu namelijk juist extra steun nodig en wie weet hoelang deze crisis nog aan gaat houden?

Volgens Koolmees zagen niet alle ondernemers dit aankomen en dus werkt zijn ministerie aan een coulanceregeling. "Ondernemers krijgen alle tijd om terug te betalen. Die periode wordt opgerekt." Het lijkt er dus op dat het ministerie zich er begripvol opstelt. Ik vraag me alleen af hoeveel bedrijven straks zelfs met die coulanceregeling kopje onder zullen gaan? Het zou best eens kunnen dat de Nederlandse overheid flinke bedragen zal moeten afschrijven omdat die bedrijven het alsnog niet zullen gaan redden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties