Plasterk: uiteindelijk blijven er zeven provincies over

Geen categoriefeb 05 2014, 19:00
Nee, nee, nee!

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat Nederland op termijn weer zeven provincies telt. "Maar dit kabinet komt niet met concrete voorstellen buiten het samengaan van Flevoland, Utrecht en Noord-Holland om", zegt zijn woordvoerder. Plasterk hoopt dat Zeeland en Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel en Groningen en Drenthe met elkaar gaan overleggen en dat er dan "van onderop" voorstellen voor samenwerking komen.

Dit onder het motto: hoe verder je de burger van de overheid (regionaal ook) verwijdert, hoe beter. Want hij let dan minder goed op én heeft minder inbreng.
Bovenstaande is natuurlijk precies waarom ik zo fel tegen dit plan ben. Provincies hebben hun eigen cultuur en geschiedenis, daar moet je niet in lopen wroeten. Daar komt bij dat overheden zo dicht mogelijk bij kiezers moeten staan. In dat opzicht zou je eerder moeten pleiten voor meer, dan voor minder provincies.
Overigens opvallend: hij wil wel dat Friesland, Limburg, en Noord-Brabant in hun huidige vorm blijven bestaan. Dit ongetwijfeld omdat die provincies een sterk ontwikkelde cultuur hebben; ik zie niet hoe inwoners van die provincies een 'superprovincie' zouden accepteren. Plasterk blijkbaar ook niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten