Poetin als 'onafhankelijke' presidentskandidaat bij Russische verkiezingen

Poetin als 'onafhankelijke' presidentskandidaat bij Russische verkiezingen

De huidige president van Rusland, Vladimir Poetin, doet mee aan de volgende presidentsverkiezingen van Rusland. Dit keer gaat hij niet meer onder een bepaalde vlag en namens een partij. Hij doet mee als onafhankelijk kandidaat.

Dat Poetin de verkiezingen op 18 maart gaat winnen staat vrijwel vast. In opiniepeilingen heeft hij de steun van meer dan 80 procent van de Russen. Daar komt bij dat de belangrijkste tegenkandidaat, Aleksej Navalny, niet mee mag doen omdat hij tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld.

Als je zo veel steun hebt van de bevolking, dan maakt het ook allemaal niet meer uit voor wat voor partij je staat en wat voor ideologie je bezigt. Poetin blijkt zich te ontpoppen als een ideologieloze politicus die aan realpolitik doet. Een rode lijn zit er niet in. soms isolationistisch, daarna een interventionist. Conservatief het ene moment en het andere moment juist niet. Nationalistisch en toch ergens een globalist met grote politieke samenwerkingsprojecten in de regio.

Als onafhankelijke politicus wil Poetin zo veel mogelijk partijen achter zich krijgen. Geen partijpolitieke grenzen meer, maar een symbool om als Russische politiek achter te scharen. Doet mij een beetje denken aan een zonnekoning, net als ik dat gevoel heb bij de Franse president, Emmanuel Macron. Een 'onafhankelijke beweging', geen banden met de oude politiek. Een symbool voor progressie en vernieuwing. Althans, dat probeert Macron natuurlijk te bereiken.

Enfin, ik kan natuurlijk niet voorspellen wat er gaat gebeuren, maar ik krijg er toch een naar gevoel bij. Wanneer de politiek gaat draaien om een persoon, in plaats van een partij die zich moet verantwoorden aan leden en fractiegenoten. Het is gevaarlijk grote gevolgen te verbinden aan bepaalde acties, maar ergens heb ik het gevoel dat deze stap van Poetin slim is, maar potentieel gevaarlijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties