Poetin heeft de Sovjet-Unie heropgericht

Poetin heeft de Sovjet-Unie heropgericht

De laatste leider van de USSR, Michail Gorbatsjov, is helemaal lyrisch over Vladimir Poetin. Ai. De Sovjet-Unie is terug.

Nadat Poetin zichzelf zo ongeveer kroonde als nieuwe en onbetwiste Supreme Leader van Rusland, en hij oorlogen met Georgië en de huidige met Oekraïne startte konden we het allemaal zien aankomen: Het Kremlin probeert de zogenaamde Brezjnevdoctrine weer te herinvoeren. In de tijd van voor de val van de Muur werd dit beleid gebruikt om staten als Hongarije, Tsjechië en Polen in het communistische gareel te houden.

Vandaag de dag zijn die landen gelukkig ver verwijderd van de Russische invloedssfeer. Maar helaas geldt dat nog niet voor de directe buurlanden van Rusland: als die al te Westers werden, valt Poetin ze gewoon aan om ze binnen zijn invloedssfeer te houden. Desnoods buiten hun wil om.

Da's het eerste teken dat Rusland de Sovjet-Unie 2.0 aan het worden is, maar het wordt een stuk explicieter: de laatste leider van de communistische voorganger van het huidige Rusland blijkt namelijk pal achter Rusland te staan. Mikail Gorbatsjov heeft aangekondigd bij zijn aanstaande bezoek aan Berlijn de buikspreekpop van Poetin te gaan spelen als hij een audiëntië heeft bij Angela Merkel:

De voormalige Russische president Michail Gorbatsjov wil bij een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel als pleitbezorger van de huidige president Vladimir Poetin optreden.

Gorbatsjov gaat komend weekend naar Berlijn voor de festiviteiten rondom de 25e verjaardag van de val van de Muur. „Ik ben er absoluut van overtuigd dat niemand beter dan Poetin de Russische belangen beschermt”, zei de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede tegen het Russische persbureau Interfax. Hij noemde de Verenigde Staten als veroorzaker van de spanningen tussen Rusland en de westerse wereld.

Hoeveel meer bewijs moeten de zelfverklaarde vrijheidsliefhebbers die Poetin steunen nog hebben dat Rusland op een hele foute weg zit? Zelfs communistische leiders beginnen Poetin als een ideale leider te zien. Als je van dat soort figuren steun krijgt, kunnen we toch wel stellen dat je vermoedelijk op totaal de verkeerde weg zit.

Mijn advie dus: uitstappen uit de Kremlinfanclub nu dat nog kan zonder al te veel imago schade. Binnen afzienbare tijd is Moskou namelijk weer het stalinistische middelpunt van de wereld. Met Poetin als nieuwe algemeen secretaris.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties