Poetin: 'Mijn opa werkte als kok voor Lenin en Stalin'

Geen categoriemrt 11 2018, 19:00
Nou, het is maar waar je over op wil scheppen.
Ach wat leuk! De Russische media zijn tegenwoordig druk met het verspreiden van een nieuwe documentaire over Vladimir Poetin. Niet zo gek, want de verkiezingen komen eraan. En die wil hij natuurlijk ruimschoots winnen. Elke vorm van propaganda is dan lekker meegenomen.
Hoe dan ook, in de documentaire zegt Poetin dat zijn grootvader, Spiridon Poetin, vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw als kok heeft gewerkt voor enkele kopstukken van de Communistische Partij. Voor wie dan? Nou, voor Vladimir Lenin en Josef Stalin bijvoorbeeld.
Moeten we dat geloven? Ik heb geen idee. En dat maakt eigenlijk ook niet uit. Een belangrijkere vraag is: waarom zegt Poetin dit nu?
Het antwoord is vrij simpel: Poetin wil dat Russen hem associeren met die twee communistische leiders én met sterke tsaren voor hen. Hij is, is zijn boodschap, een echte Russische leider. Sterk en weinig tolerant wellicht, maar echt Russisch. Een 'strenge vader' die zijn land altijd zal verdedigen, die Rusland net zo groot en invloedrijk maken als het ooit was.
Poetin wil dus dat hij op één lijn gesteld wordt met dat soort leiders. Niet dat hij net zoveel onschuldige slachtoffers wil maken als zij, maar wel als de grote sterke man die Rusland machtig maakt. En ja, daarmee verdedigt hij zijn autoritaire beleid natuurlijk ook meteen; elke grote Russische leider deed immers hetzelfde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten