Poetin vergiftigde hoogstpersoonlijk de Russische ex-spion Litvinenko

Poetin vergiftigde hoogstpersoonlijk de Russische ex-spion Litvinenko

Het Kremlin heeft zich weer eens van z'n maffioze kant laten zien, en dat komt gelukkig tien jaar na dato eindelijk eens aan het licht.

Er was tien jaar geleden niemand die er aan twijfelde dat de vergifiting van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko uitgevoerd was door een stel bloeddorstige honden in het Kremlin, waaronder hoogstwaarschijnlijk president Poetin zelf. De magistratuur in het Verenigd Koninkrijk is daar gelukkig nu zelf ook achter:

Russische president Vladimir Poetin heeft de moord op voormalig spion Aleksandr Litvinenko waarschijnlijk goedgekeurd. Die conclusie trekt de Britse commissie die de moord op Litvinenko heeft onderzocht. Rechter Robert Owen presenteerde donderdag het langverwachte onderzoeksrapport.

Litvinenko overleed in november 2006 in Londen, nadat hij was vergiftigd met het radioactieve polonium-210. De 43-jarige Litvinenko zelf beschuldigde op zijn sterfbed de Russische president Vladimir Poetin van de moord op hem.

Ja, Poetin. Zoals de goede oude Johnny Cash al zong: "You can run on for a long time, run on for a long time, but sooner or later... God is gonna cut you down." Dat moment lijkt eindelijk te zijn aangebroken voor de Russische opperschurk.

Toch blijft het een vreemde actie. Poetin was in een vorig leven namelijk zélf een spion, en volgens zijn eigen logica zou hij nu ook eigenlijk omgelegd moeten worden. Zijn voormalige werkgever - de Sovjet-Unie - heeft hij immers verraden door zich af te wenden van het bolsjevisme en hij heeft zich bovendien 'bekeerd' tot het Russisch-Orthodoxe christendom. In het staatsatheïstische Sovjet-Rusland is dat gewoon een heel zwaar vergrijp.

Maar goh, lekker hypocriet: toch zal Poetin er waarschijnlijk een flinke partij méér bezwaar tegen hebben als iemand het Kremlin trakteert op een poloniumlekkernij. Hij is nu eenmaal de president, en één van de perks die je er dan in Rusland bijkrijgt is dat je ongelimiteerd en ongestraft machtsmisbruik kan inzetten. En Litvinenko werd de dupe van Poetins megalomanie..

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer