Politie kan groei in het aantal zedenzaken niet aan, advocaat slaat alarm

Geen categorieaug 21 2019, 20:00
Door drukte en onderbezetting kan de Politie het aantal zedenzaken niet bijbenen. Hierdoor moeten de slachtoffers van deze misdrijven soms maanden wachten. In 350 zaken duurt het zelfs een half jaar tot één jaar voordat strafgang kan worden ingezet. Een snelle afhandeling is echter van belang voor het verwerkingsproces van slachtoffers, via NOS.
Strafrechtadvocaat Louke Korfker heeft geen goed woord over voor de werkachterstanden bij de zedenpolitie:

"Dit kan ik niet aan mijn cliënten uitleggen. Een verkrachting raakt slachtoffers zo in de binnenste kern van hun bestaan."

Door de werkachterstanden duurt het soms maanden voordat de slachtoffers en verdachten worden gehoord. Wanneer er sprake is van ongewilde persoonlijke omgang zoals in het geval van buurtbewoners maakt de traagheid van de zedenpolitie zo'n zaak extra moeilijk, voornamelijk voor het slachtoffer. Ook volgens het Centrum Seksueel Geweld lopen de wachttijden bij de zedenpolitie ongewenst op. Volgens de organisatie een veeg teken:

"Daar moeten we iets aan doen, omdat we uit de praktijk weten dat als mensen gefrustreerd en boos raken, dit doorwerkt in het verwerkingsproces"

Wel heeft de politie een workarround gevonden voor het probleem, een zogenaamd FOEI-gesprek. Dat is een gesprek tussen de vermoedelijke dader van de zedenmisdaad en het slachtoffer en nog een derde. Het slachtoffer kan na het gesprek alsnog aangifte doen, maar dat hoeft niet. Al met al lijkt het een wat goedkope wijze van werken van de politie om een zedenplaag het hoofd te bieden:

"De zedenpolitie kwam tot onze verassing met een oplossing: een FOEI-gesprek. De zedenrechercheur spreekt dan samen met de wijkagent de vermoedelijke dader aan op de verkrachting van onze dochter."

Maar in hoeverre dit de workarround is die Nederlandse burgers willen zien is maar de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten