Politiebond waarschuwt: vluchtelingenstroom is gevaar voor Europa vanwege terrorisme en ziektes

Geen categoriejun 22 2016, 17:00
De Europese grenzen zijn zo lek als een mandje: slechte veiligheidscontroles en tbc-uitbraken zijn aan de orde van de dag. De Europese Politiebond luidt de noodklok.
Dat de massale instroom van asielzoekers richting West-Europa risico's oplevert voor de openbare veiligheid, wisten we al: inlichtingendiensten waarschuwen al tijden voor het risico van ISIS-terroristen die zich onder de vluchtelingen begeven. Bovendien maakten de massale aanrandingen in Keulen en andere Duitse steden op Oud en Nieuw duidelijk dat de meeste vluchtelingen een ander beeld van vrouwen hebben dan in onze maatschappij gebruikelijk is.
Nu luidt ook de Europese politiebond EPU de noodklok: uit een onderzoek onder agenten in heel Europa blijkt dat de politiekorpsen niet zijn opgewassen tegen de massale immigratiestroom. De veiligheidscontroles schieten op veel punten tekort, zo vertelt Gerrit van de Kamp in de Telegraaf. Hij is voorzitter van de Europese politiebond en van de Nederlandse politievakbond ACP:

"Onmiddellijke actie van de Europese instanties is vereist om verdere escalatie te voorkomen"

De registratie van vluchtelingen is te chaotisch en veel van hen worden niet goed gecontroleerd. bovendien is de informatie-uitwisseling tussen politiekorpsen van verschillende landen gebrekkig, waardoor grote veiligheidsrisico's ontstaan:

"Daardoor kunnen potentiële terroristen ongezien meereizen in de vluchtelingenstroom”, waarschuwt de EPU. „Er is geen trackingsysteem, de politie heeft geen zicht op wie waar heen gaat."

Maar terrorisme is niet het enige gevaar dat gepaard gaat met de vluchtelingenstroom: ook het risico op besmettelijke ziektes is enorm toegenomen. Er komen zelfs ziektes Europa binnen die hier al decennia niet meer zijn gesignaleerd:

"In Italië kregen 45 politiemensen de diagnose tbc. In Nederland werd één geval van open tbc geconstateerd, dat geheim moest worden gehouden."

De politie is zeer ontevreden over de aanpak van de politiek. Volgens de agenten kijken politici liever weg van de problemen, en laten ze de politie in de kou staan. In de woorden van Gerrit van de Kamp:

"Veel politiemensen hebben het gevoel dat politici wegkijken van de problemen en dat zij aan hun lot worden overgelaten. De veiligheid van politie en maatschappij is ernstig in het geding. Politiek verantwoordelijken hebben de verplichting om zich in te zetten voor noodzakelijke bescherming van politiemensen en daarmee de maatschappij."

De feiten zijn duidelijk: de vluchtelingencrisis brengt enorme risico's met zich mee voor onze veiligheid en volksgezondheid. En in plaats van concrete maatregelen te treffen om die risico's de kop in te drukken, kijkt de politiek liever weg. De politie staat met lege handen door onderbezetting en weinig budget. Als dat zo doorgaat, is het wachten tot het écht misgaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten