Politiek Den Haag reageert op de stoere taal van Segers omtrent Turkije-NAVO uitspraken

Geen categoriejun 30 2018, 14:00
Eerder vandaag liet Gert-Jan Segers weten dat hij Turkije niet bij de NAVO wilde hebben en Nederland niet mee zou moeten helpen verdedigen als Turkije zou worden aangevallen. Hij kreeg geen bijval van politiek Den Haag.
VVD-senator en generaal-majoor b.d. Frank van Kappen vind het een gevaarlijke uitspraak van Segers. Het gaat hier namelijk om artikel 5 'een aanval op één is een aanval op allen' en de hoeksteen van waar de NAVO door kan bestaan. Om maar gewoon te zeggen 'nee in dit geval niet' zou het vertrouwen in de NAVO ondermijnen.
Ook stelt Van Kappen dat Segers een fout maakt. Wanneer Turkije bijvoorbeeld door de Koerden zou worden aangevallen, betreft het geen land en dus geen echte aanval en/of oorlog. Artikel 5 treedt dan niet in werking.
Geert Wilders gooit het over een andere boeg en stelt dat Segers op de goeie weg is maar trekt de conclusies uit zijn uitspraken door. Wilders snapt de waarde van artikel 5 namelijk en concludeert dus dat Segers dan zou moeten zeggen dat Turkije uit de NAVO moet. Dan is een verdediging bij een eventuele aanval namelijk niet vereist. Beetje flauw maar wel grappig, Segers wil Turkije niet uit de NAVO hebben namelijk.
Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt de NAVO naast een militaire alliantie ook een 'waardengemeenschap' en begint weer met het eeuwige zelfde gezwets en een opgeheven vingertje over hoe de Turkse democratie er op het moment voor staat maar voegt verder weinig toe aan de discussie.
Segers heeft in ieder geval flink wat stof doen opwaaien maar vooral voor zijn eigen achterban. Kamerleden zijn niet onder de indruk en eigenlijk neemt niemand hem op dit punt serieus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten