Politiek doolhof: Israël zegt dat Egypte Palestijnse demonstranten terugfluit, maar Hamas ontkent

Geen categoriemei 17 2018, 14:00
Het drama tussen de Palestijnen en Israël gaat verder. Na een demonstratie dat wekenlang nu duurt en waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen, worden de Palestijnen nu teruggefloten door de Egyptische regering. Tenminste, dat zegt Israël. Aan de andere kant zegt Hamas dat er helemaal geen sprake is van het terugfluiten van Palestijnen en dat Egypte er niets mee te maken heeft. Zo worden we weer in een politieke doolhof getrokken waarin niemand wijzer wordt.

De Palestijnse politieke beweging Hamas houdt vol dat het de demonstraties tegen Israël wil voortzetten, maar volgens Reuters is de hoeveelheid demonstranten de afgelopen twee dagen teruggelopen. Bij die demonstraties vielen aan Palestijnse kant tientallen doden. Maandag alleen al, toen de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem werd verplaatst, vielen er zestig doden bij de protesten.

Volgens de Israëlische minister van Inlichtingen, Atoomenergie en Vervoer Yisrael Katz heeft zijn Egyptische ambtsgenoot informatie dat Hamas de protesten financiert en mensen willens en wetens naar het grensgebied stuurt om ‘als levende munitie te dienen. Vrouwen en kinderen in plaats van schilden en raketten’.

In de media is er vooral aandacht voor de doden en gewonden aan de Palestijnse kant. Er lijkt nauwelijks echte nuance te bestaan in de berichtgeving over de conflicten tussen de Palestijnen en Israël. Daarmee wil ik niet zeggen dat de Palestijnen geen recht van spreken hebben en dat Israël heilig is, maar wat er wel mist is oprechte nuance in de dekking van het hele circus. Dat is het dan ook vooral, een politieke circus met echte menselijke slachtoffers in het spel.
Propagandamachines aan beider kanten, trekkend aan de rest van de wereld om mee te gaan in het eigen gekozen discours. Nu moeten we wel eerlijk zijn en aangeven dat tegenwoordig Israël bijna alles 'fout' lijkt te doen en dat de Palestijnen altijd maar het slachtoffer zijn van Joods geweld. Het is Hamas zelf, de terroristische organisatie, die burgers gebruikt en misbruikt voor hun eigen doeleinden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidde op Twitter beelden van een Facebookbericht dat maandagochtend zou zijn verspreid door Hamas. Daarin staan in het Arabisch oproepen aan Palestijnen om messen en vuurwapens mee te nemen, plus instructies voor de infiltratie van Israëlische dorpen aan de grens en de ontvoering van burgers. Het is onduidelijk of het Facebookbericht, dat inmiddels is verwijderd, inderdaad door Hamas is verspreid.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley is er zeker van dat de schuld van het bloedbad bij Hamas ligt. ‘Laten we niet vergeten dat terreurorganisatie Hamas al jaren geweld veroorzaakt, lang voordat Amerika besloot de ambassade te verhuizen,’ aldus een gepikeerde Haley dinsdag. ‘Dat is wat de Gazanen in gevaar brengt. Vergis je niet: Hamas staat te juichen over de resultaten van maandag.’

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten