Regering nog een keer beschaamd: gesjoemel met geluidsnormen rond Schiphol aangetoond

Geen categoriemei 17 2018, 13:00
De regering is al vaker negatief in het nieuws gekomen vanwege gesjoemel met data en cijfers in wetenschappelijk onderzoek dat in opdracht van de overheid is uitgevoerd. Zij het met drugscijfers, of zij het zoals nu met geluidsnormen. Onderzoek in het verleden wordt gebruikt voor beleid in de toekomst en vormt een vast onderdeel in de wetenschappelijke context van een bepaald onderwerp. Zo is het gesjoemel rondom de geluidsnormen bij Schiphol in 2008 gebeurd, maar heeft het verregaande consequenties.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in 2008 gesjoemeld met geluidsnormen rond Schiphol. Hierdoor konden tienduizenden vliegbewegingen méér plaatsvinden dan op basis van de eigenlijke normen had gekund.

Dat stellen omwonenden van de luchthaven in een procedure die inmiddels in hoger beroep dient bij de Raad van State. Een belangrijke adviseur van het ministerie, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), bevestigt in documenten, in handen van het programma EenVandaag, de lezing van de bewoners.

Toenmalig minister Eurlings zou volgens de documenten het verlengen van de milieuvergunning in 2008 hebben aangegrepen om de huizennorm aan te passen.

Dit is niet alleen schofferend tegenover de bewoners rondom Schiphol, maar ook de bewoners die deel uitmaken van de hele aanvliegroute van Schiphol. Tienduizenden vliegbewegingen meer is geen eiereten. Sterker nog, dat is een gigantische beleidsfout. De vraag is nu wat de regering hiermee gaat doen, want dit zal veel invloed hebben op de uitbreiding van Schiphol en Lelystad Airport.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten