Politiek reageert woedend en geschokt op veelvuldige geweld tegen winkeliers

Geen categorieokt 04 2015, 17:00
De VVD vindt het symbolisch voor de 'verhuftering' van de samenleving, terwijl de PvdA de cijfers 'schrikbarend' zegt te vinden.
De politiek heeft verbijsterd gereageerd op berichtgeving van De Telegraaf, waaruit blijkt dat het geweld tegen winkeliers de afgelopen jaren flink uit de klauwen is gelopen.
De krant voor wakker Nederland liet gisteren weten dat er dagelijks maar liefst 600 medewerkers zijn die geconfronteerd worden met agressieve klanten. De VVD noemt die cijfers symbolisch voor de 'verhuftering' van de samenleving, terwijl de PvdA alleen maar zo ver gaat om te stellen dat de cijfers 'schrikbarend' zijn. Daar voegen de sociaaldemocraten wel aan toe dat er flink wat moet gebeuren om deze toename in geweld tegen te gaan.
Kamerlid Ahmed Marcouch:
"We moeten de pakkans verhogen en zorgen dat er bij geweld een stevige straf volgt. Ondernemers kunnen ook onderling meer informatie uitwisselen over hun vaste criminele klanten – zij kennen hun pappenheimers en weten wat het beste werkt."
D66 heeft dezelfde mening als de VVD: dat dit een teken is van de verhuftering van de samenleving. D66 Kamerlid Berndsen vindt dat de oplossing medegelegen is een betere training van medewerkers:
"Zij moeten leren de-escaleren. Hun weerbaarheid en assertiviteit moeten omhoog."
Ook de PVV is geschokt door de uit de hand gelopen agressiefcijfers. Kamerlid Lilian Helder:
"We roepen de minister dan ook op geen politiebureaus meer te sluiten en ervoor te zorgen dat de pakkans flink stijgt. De hardwerkende winkeliers verdienen bescherming!"
Andere partijen reageren net zo. De SP benadrukt bijvoorbeeld dat deze cijfers het gevolg zijn van de continue bezuinigingen op de politie. Dat in gedachten houdend moet je, aldus Kamerlid Kooiman, "niet raar opkijken als dit soort zaken niet wordt opgepakt."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten